UVRSTITE GA U SVOJU BEAUTY RUTINU: Prednosti korišćenja ulja jojobe

Ulje jojobe nije ništa novo, tako da ste do sada verovatno čuli za njega ili koristili, ali osim ako ga niste proučili, evo nečega što će vas oduševiti: ulje jojobe zapravo nije ulje - barem ne na način na koji mislite. Iz tog razloga je ulje jojobe odlično ulje za lice ali i za kosu (nemasno je, lagano, zadržava vlagu).

Ulje jojobe je prirodni sastojak koji dolazi iz biljke Kinensis, ali, tehnički nije ulje. Ono nije pravo ulje, već estar voska koji je sličan sebumu (masna supstanca koju vaša koža prirodno proizvodi). Zbog toga, ulje jojobe je lakše i manje masno od mnogih drugih ulja. Jojoba je takođe bogata vitaminima B i E, kao i mineralima poput bakra i cinka, a ima i antimikrobna i antiinflamatorna svojstva.

Može li ulje jojobe da začepi pore?

Sasvim suprotno! Za ulje jojobe se zapravo smatra da nije komedogeno (što znači da je malo verovatno da će vam začepiti pore), a to je verovatno zato što nije kao sva druga ulja na biljnoj bazi.

Da li je u redu staviti jojobino ulje na lice?

Da, možete staviti jojobino ulje na lice, kožu glave - možete ga staviti na celu glavu. Kako stručnjaci kažu, zato što je lagan i duboko se upija u kožu, ne deluje tako mastan kao ulje koje se nalazi na vrhu kože. Iz svih ovih razloga, to je odlično ulje za lice koje se može nositi tokom dana i neće smetati vašem nanošenju šminke.

Prednosti ulja jojobe:

Pomaže u hidrataciji kože

Ulje jojobe je najkorisnije za suve i dehidrirane tipove kože, ali to je jedan od onih sastojaka koji mogu biti od pomoći i za sve tipove kože, jer svako može imati koristi od hidratacije.

Pomaže koži da zadrži vlagu

Bogato je prirodnim mastima koje oponašaju one u spoljašnjem sloju kože. Šta ovo znači za vas? Može pomoći koži da zadrži vlagu u sebi i da se izleči.

Smiruje ekcem

Zbog svih prednosti o kojima smo do sada govorili, ulje jojobe bi moglo da pomogne u smirivanju zapaljenja kože, a pokazalo se da ulje jojobe pomaže u smirivanju ekcema.

Umiruje kožu glave i izglađuje fleke

Znamo da govorimo o prednostima kože, ali vaše skalp je deo toga. Njegove osobine slične sebumu čine ulje jojobe odličnim uljem za kovrdžavu kosu. Ljudi sa kovrdžavom kosom obično imaju manju prirodnu proizvodnju sebuma na koži glave, što dovodi do kovrdžave kose koja se lako suši.

Poboljšava problem akni

Jojobino ulje moglo bi čak biti odlična opcija za one koji su skloni aknama. Ovo je sve zahvaljujući činjenici da ulje jojobe ima antiinflamatorna svojstva, da je nekomedogeno i da može da pomogne kod barijere kože.

Kako koristiti ulje jojobe na licu i kosi:

Postoji više opcija. Ulje jojobe se može naći u čistom obliku, a ako više volite da koristite ovu vrstu proizvoda, nanesete ga nakon vaših humektanata (sastojci poput hijaluronske kiseline koji uvlače vodu u vašu kožu) i pre okluzivnih sredstava (sastojci koji zadržavaju tu vodu), koliko puta dnevno želite. Međutim, jojobino ulje češće se koristi kao jedan od nekoliko sastojaka u hidratantnim kremama, u kom slučaju biste ga primenili kao i bilo koju hidratantnu kremu (nakon vaših ovlaživača).

Nanesite ga na kožu glave, prođite kroz kosu, utisnite u kožu - ulje jojobe je jedan od onih višenamenskih proizvoda koje ćete želeti da stavite po celom telu kako biste pomogli da zadrži vlagu. Zato što je tako lagano i tako suši brzo, neće biti dosadno ponavljati negu iznova i iznova.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još