MIT ILI ISTINA: Da li su prirodni dezodoransi bolja i zdravija opcija?

Jesu li proizvodi s oznakama 'bio', 'nature' ili 'eco' stvarno toliko bolji za nas u odnosu na druge varijante?

Proguglajte npr. izraz "prirodni dezodorans" i pronaći ćete bezbroj članaka s detaljima zbog kojih bi trebalo da ih kupite. Neki tvrde da aluminijum u većini konvencionalnih antiperspiranata može dovesti do Alchajmerove bolesti ili raka. Drugi tvrde da su određeni sastojci u tradicionalnim dezodoransima i antiperspirantima "toksični" ili da mogu ubiti "dobre" bakterije pod vašim pazuhom.

Mnoge kompanije koje se bave prirodnim dezodoransima prihvatile su te percepcije, implicirajući u svom marketingu da su sastojci u konvencionalnim dezodoransima "stvari koje ne želite" i da je ono što želite njihov "prirodni" proizvod napravljen od "biljnog materijala" i tako da se bori protiv neugodnog mirisa "čistim sastojcima".

Šta je prava istina?

Stručnjaci naglašavaju da ne postoje dokazi o tome da su obični dezodoransi ili antiperspiranti lošiji za zdravlje od prirodnih verzija. Zapravo, rekli su da su savršeno sigurni.

I dok prirodni dezodoransi mogu sadržati naizgled zdravije sastojke od uobičajenih antiperspiranta, oni i dalje mogu iritirati kožu. Stručnjaci ističu da bi način na koji doživljavamo dezodorans na koži (da li nam je npr. ugodan) ili kako nam miriše trebalo pomoći u odluci da li ga kupujemo ili ne.

Jesu li prirodni dezodoransi bolji za vas? Ne nužno.

Jedna od najvećih i najalarmantnijih lažnih tvrdnji o konvencionalnim antiperspirantima je ta da oni uzrokuju rak dojke – a glasine su započele pismom poslatim e-poštom u 1990-ima. Rečeno je da antiperspiranti, koji smanjuju znojenje blokirajući znojne kanale, sprečavaju područje pazuha od "čišćenja od toksina" koji bi se mogli nakupiti u "limfnim čvorovima ispod ruku", te uzrokovati mutacije ćelija i na kraju rak dojke. U pismu se takođe tvrdi da bi ranice od brijanja mogle dodatno povećati rizik od raka dojke dopuštajući hemikalijama iz antiperspiranta da uđu u telo.

To je, kažu stručnjaci, uključujući one iz Američkog društva za borbu protiv raka, potpuna neistina.

- Do danas nema apsolutno nikakvih dokaza za to da je rak dojke uzrokovan izlaganjem bilo čemu u antiperspirantima ili dezodoransima - rekao je dr Harold Burstein, onkolog s Instituta za rak Dana-Farber i profesor medicine Harvard Medical School.

Isto važi za drugu tvrdnju o raku, a to je da bi se aluminijum iz antiperspiranta mogao apsorbovati u kožu i povećati rizik od raka dojke promenom estrogenskih receptora ćelija u njoj.

Dr Burstein kaže da jednostavno ne postoje dokazi koji bi podržali ovu ideju.

- Neke studije na ljudima to zapravo nikada nisu sugerisale - rekao je.

Ali studije koje su se često sprovodile na životinjama ili ćelijama (poput ćelija raka dojke) koristile su "neverovatno toksične nivoe" testiranih sastojaka.

U svakom slučaju, dodao je dr Burstein, samo se mali deo aluminijuma može apsorbovati kroz kožu, tako da je izloženost njemu u antiperspirantu neznatna.

Zabrinutost je takođe proizašla iz decenijama starog istraživanja koje je otkrilo da mozak pacijenata s Alchajmerom sadrži visok nivo aluminijuma. To je sugerisalo da bi pomenuti metal, možda ne samo iz antiperspiranta, već i iz drugih proizvoda za ličnu negu i domaćinstva poput lonaca i tiganja, mogao biti potencijalni faktor rizika za ovu degenerativnu bolest. Ali naučnici sada odbacuju ideju da aluminijum može uzrokovati Alchajmerovu bolest.

- Generalno govoreći, ti svi dokazi su vrlo lošeg kvaliteta. I ta teza je sada napuštena - rekla je Ejmi Borenstein, profesorka epidemiologije na Kalifornijskom univerzitetu u San Dijegu, koja proučava uzroke Alchajmerove bolesti.

Dodaje je da je vezu između aluminijuma i ove bolesti teško proučavati jer je aluminijum treći najčešći element u Zemljinoj kori, što znači da su mu svi izloženi u malim količinama.

- Uvereni smo da ljudi treba da imaju mogućnost da pronađu svakodnevne proizvode koji su pravi za njih. Zato nudimo prirodne dezodoranse bez aluminijuma koji pružaju zaštitu od neugodnih mirisa, kao i antiperspirante koji sadrže aluminijum za zaštitu od vlage - rekao je Džastin Budrou, PR popularnog brenda koji proizvodi razne prirodne preparate za ličnu negu.

Dr Arijel Nagler s N.Y.U. Grossman School of Medicine kaže da će efikasnost dezodoransa, ‘običnog’ ili prirodnog, zavisiti i od toga u kakvoj će interakciji biti s kožom.

- Svako miriše pomalo drugačije - rekla je, što zavisi od toga koliko se znojite i koje se vrste bakterija nalaze na vašem telu.

Prirodni dezodorans nije bolji ili lošiji za vaše zdravlje od tradicionalnog dezodoransa ili antiperspiranta.

- Mnoge tvrdnje da je jedan proizvod bolji od drugog samo su marketinške tvrdnje koje se ne temelje na naučnim dokazima. Mislim da nema dokaza da je jedan sigurniji od drugog - rekla je dr Dženifer Čen sa Stanforda.

Američko veće za proizvode za ličnu negu, koje predstavlja kompanije za kozmetičke proizvode i proizvode za ličnu njegu, smatra da bi kupci trebalo da naprave svoj izbor na osnovu ličnih preferencija.

- Naši članovi rade na obezbeđivanju toga da potrošači imaju pristup nizu sigurnih i efikasnih proizvoda. To uključuje ponudu prirodnih proizvoda za one potrošače koji ih preferiraju. Sve treba da bude njihov izbor - navodi se u saopštenju za "The New York Times".

Ipak, dermatolozi preporučuju opcije bez mirisa, posebno ako ste alergični ili osetljivi na mirise.

- Što je osoba više izložena nekim od ovih mirisnih hemikalija, to je veći rizik od potencijalnog razvoja alergije - rekla je dr Nina Boto sa Univerziteta u Kaliforniji u San Francisku.

Ipak, ako volite da koristite dezodoranse, "to je u redu", dodala je, "ali ako imate bilo kakvu osetljivost kože, predstavlja rizik".

Ili – možete odlučite da uopšte ne koristite dezodorans.

Izvor: Tportal.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još