VLADA SRBIJE ZVANIČNO SAOPŠTILA: Rast BDP-a u prvom tromesečju 2022. godine - 4,3 odsto

Savet za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) konstatovao je da je u prvom kvartalu godine zabeležen rast u oblasti industrije, uvoza i izvoza, a da je rast BDP-a iznosio 4,3 odsto, saopštila je Vlada Srbije.

Na sednici saveta konstatovano je i da "ne postoji ni promil mogućnosti da snabdevanje stanovništva osnovnim životnim namirnicama bude ugroženo", navodi se u saopštenju.

Rast BDP-a u prvom kvartalu iznosio je 4,3 odsto, dok je godišnja prognoza 4,5 odsto, rečeno je na sednici kojom je predsedavala premijerka Ana Brnabić.

Na sednici su razmatrani najvažniji ekonomski pokazatelji u svim privrednim oblastima, a istaknuto je, između ostalog, da se projekti u oblasti linijske infrastrukture realizuju po planu i dobrom dinamikom.

U oblasti poljoprivrede setva je okončana na više od 98 odsto površina, primenjene su sve agrotehničke mere i očekuje se prinos od približno 3,5 miliona tona žita, navodi se u saopštenju, prenosi Beta.

Kada je reč o zalihama poljoprivrednih proizvoda, "Srbija ih ima dovoljno za svoje potrebe, dok se za pojedine kulture traže nova tržišta".

Zabeležen je rast u prerađivačkoj industriji, a za trećinu je više direktnih stranih investicija, navodi se u saopštenju.

Brnabićeva je rekla da se od sada Javno preduzeće Srbijašume tretira kao energetsko, imajući u vidu značaj peleta i briketa u predstojećoj grejnoj sezoni.

Prema njenim rečima, to je odlučeno s obzirom na to da ih individualni potrošači sve više koriste za grejanje.

Kada je reč o snabdevanju strujom, premijerki je ukazano na to da je u Javnom preduzeću Elektroprivreda Srbije počela remontna sezona, a da će do 1. avgusta proizvodnja uglja biti u potpunosti stabilizovana.

Na sednici Saveta za BDP je zaključeno da je neophodno da se vodi računa o svakom uloženom dinaru, da se nastavi sa započetim kapitalnim projektima, uz očuvanje likvidnosti, dodaje se u saopštenju.

U vezi sa merama za pomoć stanovništvu, ministar finansija Siniša Mali rekao je da će država ispuniti obećanje koje je dala mladima, kao što je i ranije činila.

Mali je precizirao da će na račune mladih u bankama početkom juna biti uplaćeno po 100 evra u dinarskoj protivvrednosti, što je "ujedno i poslednja mera pomoći države građanima".

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još