ZANIMLJIVO OTKRIĆE: Grip i trudnoća imaju tri zajednička simptoma

Budući da simptomi gripa mogu da budu uobičajeni i za neke druge pojave, kao što su one koje donosi trudnoća, može da bude teško da se otkrije šta se tačno događa u vašem telu.

Kako se ispostavilo, neki simptomi slični gripu i simptomi trudnoće mogu da deluju slično, zbog čega je teško odrediti o čemu se radi, što baš i nije dobro trenutno, kada virusi vladaju.

Tri velika preklapanja simptoma gripa i trudnoće su umor, mučnina i glavobolja.

- Osećaj iscrpljenosti je simptom koji se može preklapati u trudnoći i kada imate grip - kaže za "Romper" ginekolog dr Kamela Filips.

Možda ćete osećati da vam je teže da ustanete iz kreveta ujutru ili da očajnički želite da dremate tokom dana. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) napominju da je umor definitivno simptom gripa i nije tako čest kod tipičnih prehlada, a da se osobe koje imaju grip često osećaju kao da nemaju snage ni da sede.

Istovremeno, osećaj tolikog umora, takođe je jedan od najčešćih znakova rane trudnoće. Vaše telo se priprema za mnogo promena, a sve dodatne kalorije odlaze u maternicu, uzimajući ostatku vašeg tela mnogo potrebne energije.

Mučnina i povraćanje stereotipno su znaci trudnoće, ali su takođe uobičajeni simptomi gripa.

- Gubitak apetita, koji je takođe simptom gripa, može se primetiti u trudnoći kao rezultat mučnine i povraćanja - kaže dr Tami Princ.

CDC napominje da povraćanje i dijareja takođe mogu da budu simptomi gripa, ali se češće javljaju kod dece, ređe kod odraslih.

Bolovi su simptomi gripa, kao i glavobolje, prema CDC. Međutim, bol u glavi, takođe, može da bude uobičajena pojava u ranoj trudnoći jer blage, ali česte glavobolje mogu da budu rezultat povećanja volumena krvi u vašem telu.

Izvor: N1/Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još