Senke

"Senke" Milča Mančevskog najavljivane su kao film koji se obavezno mora pogledati na FEST-u. Međutim...

Nezgodno je upoređivati ranija dva ostvarenja Mančevskog sa "Senkama", jer ni po žanru, ni po temi nemaju mnogo sličnosti. "Pre kiše" je kultni film, isprepletan muzikom koja već dovoljno govori sama za sebe... "Senke" su horor, i to vrlo mlak i neubedljiv. Ono što je u filmu "Pre kiše" bio makedonski (balkanski) senzibilitet i folklor, ovde je samo legenda, s praznim raspletom i psihodeličnom atmosferom.

Glavni junak, Lazar Perkov, posle saobraćajne nesreće, susreće niz zastrašujućih likova, koji kao da nisu sa ovog sveta, a ispostavlja se da i nisu. Usamljenik okružen halapljivim ljudima. Moto ovog filma je jedan stih Džonija Štulića ("Azra") – A oko nas sve neki gladni ljudi. Međutim, nejasan je njegov odnos sa ženom, pa i sa sinom. Površno je prikazano njegovo nezadovoljstvo, odnosi s ostalim junacima nisu razrađeni. Dijalozi su ponekad suvišni, pa i smešni, i ponavljaju se. A na ovu temu već su snimljeni mnogo bolji filmovi.

Ono što je sigurno jeste da je ovaj FEST doneo mnogo kvalitetnih filmova, koji se vraćaju velikim i značajnim temama, ali na vrlo jednostavan i lep način. Ovaj film nije jedan od takvih...

Nada Veljković

Pogledajte još