NEKOLIKO DELOTVORNIH NAČINA: Zdravim životom pobedite prolećni umor

Prema nekim procenama, svaka druga osoba u proleće ima simptome prolećnog umora. Kako da ga prepoznamo, ali i pobedimo?

Topli dani izmamili su mnoge da svaki slobodan trenutak provedu u prirodi. Međutim, ima i onih kojima sve to ne prija i koji se danima osećaju iscrpljeno, umorno, bezvoljno...

- Prolećni umor je manifestacija fiziološkog procesa, adaptacije iz jednog u drugo godišnje doba. Iz zimske hibernacije i totalne usporenosti svih naših procesa u organizmu ulazimo u prolećno vreme. Sve to od našeg organizma zahteva da se ubrza i aklimatizuje - istakao je dr Dragan Hrnčić, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu.

- Prilagođavanje koje nosi niz promena na fiziološkom nivou utiče na lokalno funkcionisanje organizma. Potrebu da odmah budemo hiperaktivni, naše telo teško može da isprati. Ljudi se žale na brzo zamaranje, lošu koncentraciju, vrtoglavicu. Ti simptomi traju kratko - rekla je dr Aleksandra Dutina sa Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević".

- Adaptacija podrazumeva i promene na hormonskom nivou. Prelaskom na letnje računanje vremena i duži dan povećan je nivo seratonina, a smanjen nivo melatonina. Nemaju svi pacijenti iste simptome. Prolećni umor najviše osećaju kardiovaskularni bolesnici. Svi ovi simptomi utiču i na naš san, pa treba na spavanje odlaziti ranije - istakao je dr Dragan Hrnčić, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Kako ublažiti prolećni umor?

- Možemo da ublažimo njegove simptome povećanjem broja sati sna, fizičkom aktivnošću i unosom vitamina. Preporučeno izlaganje suncu - istakao je profesor Hrnčić.

Kako je istakla doktorka Aleksandra Dutina sa Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević", da bismo očuvali mentalno zdravlje, važan je boravak na svežem vazduhu i fizička aktivnost.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još