Vakcina za limfomu

Naučnici iz Veterinarske škole na univerzitetu Pensilvanije (SAD) sarađuju sa univerzitetskom medicinskom školom na razvoju vakcine za limfomu - rak krvi, koja bi mogla da predupredi bolest kod pasa, a možda i kod ljudi, prenosi Glas Amerike.

Američki nacionalni institut za rak procenjuje da se svake godine, kod oko šest miliona pasa ustanovi rak koji je veoma sličan ljudskim kancerima. Mnogi od njih izgledaju isto pod rentgenskim zracima i šire se na isti način kod pasa i kod ljudi.

Na univerzitetu Pensilvanije, veterinarka Karin Sorenmo sarađuje sa onkologom Robertom Vonderhajdom. Oni kažu da postoje i drugi važni faktori u vezi s tim kancerima.

"Psi se ponašaju slično i vrlo slično reaguju na tretman", kaže doktor Vonderhajd.

Po rečima Karin Sorenmo, "to je nešto kao skraćeni biološki životni vek na kojem možemo da proučavamo razvoj raka i takođe, potencijalno, odgovor na terapiju".

Proučavanjem pasa, istraživači mogu da dođu do rezultata svojih studija mnogo brže.

Ideja je da to bude dobrobit i za životinje i za ljude.

Desetogodišnji pas Kajra, preživeo je ovu vrstu raka. Kajrina vlasnica Ajlin Ajzenhauer, medicinska sestra, koja brine o pacijentima obolelim od raka, primetila je pre dve godine čvor na Kajrinoj nozi i pretpostavila da pas boluje od limfome.

Pas je primio hemoterapiju i vakcinu protiv kancera. Sada je izlečen.

"Nadam se da ću jednoga dana moći da dam ovu vakcinu ljudima i deci i da ću ih obavestiti kako je sve počelo i odakle je vakcina došla", kaže Ajzenhauer.

Ukoliko se terapija pokaže delotvornom na psima, svakako će biti potrebno manje vremena i za proizvodnju iste vakcine za ljude. 

(PENSILVANIJA, 03. mart 2008. FoNet)

Pogledajte još