ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Nekoliko začina snižavaju visok krvni pritisak

Visok krvni pritisak jedan je od sedam faktora koji doprinose bolestima srca. Verovatno ste upoznati sa tim da je ishrana siromašna natrijumom i bogata kalijumom važna za snižavanje krvnog pritika, ali ispostavilo se da u tome mogu da pomognu i neki začini.

Prema studiji iz septembra 2021. godine objavljenoj u "American Journal of Clinical Nutrition", ljudi koji su jeli više bilja i začina, posebno cimet, kurkumu i origano, zabeležili su niže vrednosti krvnog pritiska 24 sata kasnije.

Rezultat bi trebalo uzeti s rezervom s obzirom na to da je u studiji učestvovala samo 71 osoba, starosti od 30 do 75 godina. Ipak, rezultati bi mogli da podstaknu na buduća opsežnija istraživanja na ovu temu.

Svaka od 71 osobe imala je bar jedan faktor rizika za razvoj srčanih bolesti i spadala je u kategoriju prekomerne težine ili je bila gojazna. Nakon 12-satnog posta izmeren im je krvni pritisak, visina, težina, obim struka, šećer u krvi i fleksibilnost arterija. Zatim su naredna 24 sata nosili aparate za merenje krvnog pritiska.

Učesnici su podeljeni u tri grupe, na onu koja je imala ishranu sa malo začina - 0,5 grama dnevno, umerno začinjenu ishranu - 3,3 grama dnevno i ishranu bogatu začinima - 6,6 grama dnevno.

Naučnici su utvrdili da je ishrana s visokim udelom začina rezultirala zdravijim 24-satnim očitavanjima krvnog pritiska. Holesterol, šećer u krvi, funkcija arterija i ostale kategorije nisu se promenile.

- Efekat bilja i začina na snižavanje krvnog pritiska u prosečnoj zapadnjačkoj ishrani bili su za mene iznenađujući. Ovo je potpuna novost - rekla je jedna od vodećih autorki studije, Peni Kris-Eterton za "Medical News Today".

Krvni pritisak mogu da povise natrijum, alkohol i kofein, dok ga snižavaju kalijum, magnezijum, kalcijum, gubitak težine, telesna aktivnost i neki vitamini, uključujući folat i vitamin D.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još