REŠENJE JE U AKTIVIRANJU AMNEZIJE: Kako prevazići strah od pauka?

Fobije nisu nimalo bezazlene, jer upravljaju nečijim životom iako onaj ko pati od njih to zapravo ne želi.

Jedna od češćih je strah od pauka. Ali, tim naučnika sa Univerziteta u Amsterdamu otkrio je kako da taj strah nestane, i za to je potrebno svega dva minuta.

Za ovo otkriće bili su im potrebni dobrovoljaci koji se užasavaju pauka. Svaki od njih bio je izložen nakratko tarantuli, a nakon toga su im dali dozu propranolola – beta-blokatora koji se koristi za lečenje srčanih oboljenja i visokog krvnog pritiska.

Usledilo je nešto neverovatno. Kod svakoga od njih strah se drastično smanjio, a učinak je trajao godinu dana. Radi se o tome da se kod pojave sećanja na pauka - aktivirala amnezija.

Začetnik ove teorije je neurolog dr Josef Leduks koji je još pre više od 15 godina tvrdio kako se davanjem ovakve vrste lekova pacijentu aktivira amnezija, nakon što se aktiviraju neprijatna sećanja.

Do sada je ova metoda bila isprobavana samo na životinjama. Otkriće su holandski naučnici objavili u časopisu "Biological Psychiatry", a veruju kako će dovesti do novih načina lečenja, odnosno brisanja traumatičnih sećanja.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još