Čurkin: Podela de fakto

NJUJORK, 05. mart 2008. (FoNet) - Ambasador Rusije u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin izjavio je da je Moskva u više navrata upozoravala međunarodnu zajednicu da bi jednostrano proglašena nezavisnost Kosova mogla da dovede do de fakto podele pokrajine.

"Na Kosovu se događa tačno ono na šta smo upozoravali. Otvoreno smo govorili i u Savetu bezbednosti i izvan njega da bi jednostrano proglašena nezavisnost mogla da dovede do de fakto teritorijalne podele Kosova, jer je bilo potpuno jasno da Srbi na Kosovu neće pristati na nezavisnost", izjavio je Čurkin, prenosi BBC.

Prema njegovim rečima, takvo de fakto stanje na terenu je direktna posledica jednostrano proglašene nezavisnosti.

Vitalij Čurkin, čija zemlja u martu predsedava SB UN, takođe je rekao da je za Rusiju misija EU na Kosovu ilegalna.

"Prateći događaje na terenu, pokušavamo da obezbedimo da svi poštuju rezoluciju 1244 i da se niko ne meša u aktivnosti UNMIK. Prema tome, kada čujete ljude iz drugih institucija kako kažu da će se UNMIK ugasiti za 120 dana i da će oni zameniti UNMIK, treba da znate da je njihova operacija potpuno nezakonita i da njihove izjave i stavovi nemaju nikakvu pravnu osnovu", naglasio je ruski ambasador.

On je dodao da su "u očima Saveta bezbednosti oni prevaranti", kao i da će "takve aktivnosti bilo koga na Kosovu u martu, a i kasnije, biti prijavljene Savetu bezbednosti".

Pogledajte još