Propala prva licitacija

Prva licitacija koja je trebalo da se održi u "Jumku", 29. februara, za prodaju fabrike hleba u Vranju ,propala je jer nije bilo zainteresovanih. Zamenik generalnog direktora "Jumka" Goran Trajković tvrdi da je nezvanični razlog visoka početna cena – 40 miliona dinara. Upravni odbor Pamučnog kombinata polovinom meseca utvrdiće uslove za drugo javno nadmetanje. 

Ono će najverovatnije biti održano pre kraja marta i s nižom početnom cenom. Kupovina podrazumeva i preuzimanje 14 zaposlenih u pekari. Upravo nejasnoće i nepreciznosti oko toga šta se zapravo prodaje odužile su taj posao, evo, na pune tri godine. Jer, "Jumko" je oglasio prodaju pekare, zajedno s delom druge nepokretne imovine, još početkom 2005. godine – tada, izborom najpovoljnije pismene ponude. Od četiri ponuđača izabrana je vranjska pekara "Klas", koja je davala više od 11 miliona dinara. Njen vlasnik Miodrag Antić, međutim, nikad s "Jumkom" nije potpisao kupoprodajni ugovor. 

Pamučni kombinat definisao je ugovorom jedino kupovinu zgrade pekare na oko 1.000 kvadrata, ne celog kompleksa, kako je to oglas navodio. Antić je tužio Kombinat i taj spor još traje. Sredinom prošle godine "Jumko" je opet oglasio prodaju pekare, ali je sud, na Antićev zahtev, tu prodaju zabranio. Sad Pamučni kombinat prvi put prodaje fabriku hleba javnim nadmetanjem, a sud je odbio ponovno Antićevo osporavanje, i zabrane nema. Trajković smatra da sudski proces nije uticao na neuspeh prve licitacije. "Jumkova" pekara i dalje radi, ali vrlo malim kapacitetom i samo za potrebe ove tekstilne kompanije, ne i za tržište. Inače, s gradskom i "Simpovom" pekarom, bila je glavni snabdevač Vranja i okoline hlebom.

("Pregled")

Pogledajte još