UBILA SUPRUGA PO "RECEPTU" IZ SOPSTVENE KNJIGE: Američka književnica osuđena na doživotnu robiju

Roman "Kako ubiti muža" poslužio je Amerikanki Nensi Krempton Brofi (71) kao priručnik za ubistvo. Ništa neuobičajeno, budući da su, kroz istoriju, mnogi upravo u literaturi nalazili inspiraciju za počinjene zločine, ali se ovaj slučaj izdvaja po tome što je autorka romana zapravo ista žena koja je, kasnije, po njegovom "scenariju", poslala svog supruga Danijela Brofija na onaj svet.

Sud američke države Oregon osudio ju je na doživotnu kaznu zatvora, proglasivši je krivom za drugostepeno ubistvo koje je počinila 2018. godine, ispalivši u supruga dva hica iz vatrenog oružja. Zločin se dogodio u kuhinji Instituta za kulinarstvo u Oregonu, gde je Danijel Brofi, inače profesionalni kuvar, bio predavač.

Cilj Krempton Brofijeve bio je da se domogne muževljevog životnog osiguranja od 1,5 miliona dolara. Na sudu se branila da je imala "rupu u pamćenju" koja se odnosila baš na jutro kada je ubistvo počinjeno. Ali nije negirala da se vozila do Instituta, gde je primećen njen auto.

Porota od 12 članova većala je skoro dva dana, a potom je izrečena doživotna robija, uz mogućnost uslovnog otpusta posle 25 godina. Njeni advokati najavili su žalbu.

Pre nego što je počinila zločin, objavila je i knjige "Pogrešan muž" i "Pogrešan ljubavnik", verovatno i za njih insprisana sopstvenim suprugom.

- Ono što znam o ubistvu je da svako od nas može to da uradi, ako je dovoljno pod pritiskom - poručila je autorka, ali je izjava kasnije izbrisana.

Sudija nije prihvatio roman kao dokaz i motiv ubistva jer je napisan mnogo pre zločina. Ali, tužiocima roman nije ni bio potreban da bi dokazali da reči i delo potpisuje ista osoba.

Osuđena za počinjeno ubistvo, Nensi Krempton Brofi, opisala je u knjizi nekoliko načina na koje može da se umori bračni drug, od upotrebe noževa i oružja, do trovanja i angažovanja ubice.

- Lakše je poželeti da su ljudi mrtvi, nego ih stvarno ubiti - napisala je.

- Ako ubistvo treba da me oslobodi, svakako ne želim da provedem vreme u zatvoru - dodala je, ali je ishod upravo takav.

Uspešno su dokazali da je motiv bio inkasiranje novca od životnog osiguranja jer je par zapao u finansijske probleme. Policija nije pronašla oružje, ali je dokazano da je Krempton Brofijeva kupila pištolj koji odgovara onom kojim je ubijen muž.

Uoči izricanja presude, prijatelji i članovi porodice pokojnog kuvara dali su izjave.

- Odlučili ste da lažete, varate, kradete, obmanjujete i na kraju ubijete čoveka koji je bio vaš najveći obožavalac - rekao je Natanijel Stilvoter, Brofijev sin iz prethodnog braka.

- Bila si, da pozajmim reči iz tvog romana, pogrešna žena - dodao je Stilvoter.

Izvor: Novosti online
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.