HEMIJA ILI KOMPATIBILNOST: Šta je važnije za uspešnu vezu?

Da li se sećate svih onih ljubavnih kalkulatora i testova kompatibilnosti koje ste radili i nadali najboljim rezultatima? Većinu vremena, međutim, bili smo razočarani otrežnjujućim rezultatom.

Međutim, da li mogu da budu srećni samo oni parovi koji su međusobno kompatibilni i stoga imaju puno toga zajedničkog? Šta je s onom čudesnom hemijom koja mora da postoji da biste se zaljubili jedno u drugo?

Hemija i kompatibilnost

Prema objavi Simone Saunders, stručnjakinje za veze i psihoterapeutkinje, treba da se fokusiramo na dva ključna faktora kako bismo odredili da li ta veza može da bude uspešna ili ne. To su hemija i kompatibilnost.

Koja je razlika?

Hemija je, premda je to teško definisati, neposredan osećaj koji možemo doživeti telesno, emocionalno ili mentalno. To su leptirići u stomaku koji se pojavljuju tokom prvog flerta ili iskre koje lete kada se prvi put ljubimo.

Kompatibilnost, s druge strane, zahteva vreme i razmišljanje. Izgrađena je na zajedničkim vrednostima i interesima. Nakon nekoliko sastanaka, otkrivate sličnosti koje vam omogućavaju da dublje proniknete u partnerovu ličnost.

Šta je važnije za uspešnu vezu?

Kompatibilnost se temelji na zajedničkom razumevanju prioriteta, ona stvara zdrav temelj za dugoročnu, zdravu vezu. To je važnije čak i od same telesne privlačnosti.

Hemija se, s druge strane, može pojaviti čak i ako se partneri uopšteno razlikuju. Privlačnost je važna za početak, ali sama po sebi ne može pružiti čvrst temelj za srećnu vezu.

U idealnom slučaju, naravno, oba faktora bi trebalo da budu prisutna i uravnotežena, ali slaba veza na početku ili malo zajedničkih osnova nije pokazatelj da je veza osuđena na neuspeh. Najbolje možda tek dolazi.

Saznajte na čemu se vaša veza temelji

Stručnjaci za veze savetuju da, naročito u početnoj fazi, ne treba vršiti pritisak na partnera kako bi se uspostavila kompatibilnost. Ne trudite se da na silu izazovete emocije. Pustite stvari da idu svojim tokom i videćete i sami da li će se pojaviti kompitabilnost.

I na kraju, svaki par ima drugačiju dinamiku i važno je samo ono što vama odgovara. Stoga se oduprite porivu da preterano analizirate svaki osećaj i izjavu. Zapamtite, uvek se najbolje oseća srcem.

Izvor: Prva.rs/Klix.ba
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još