Bojazan od neuspeha privatizacije

Aukcijska prodaja kragujevačkog preduzeća za proizvodnju autokomponenti i svetlosne opreme "21. oktobar" zakazana je za 28. mart, a početna cena biće 100.084.000 dinara, izjavio je Tanjugu direktor Goran Stojković. Vrednost kapitala koji se privatizuje procenjena je na 625.521.000 dinara, a obaveza kupca je da u kragujevačko preduzeće investira najmanje 105 miliona dinara, rekao je Stojković. 

On je izrazio bojazan da se može destiti da privatizacija "21. oktobra" ne uspe, iako su potencijalni kupci iz zemje i inostranstva otkupli dokumentaciju, zato što još nije postignut dogovor o otpisu dela duga preduzeća poveriocima, koji se uglavnom odnosi na kredite uzete devedesetih godina prošlog veka. Stojković je podsetio da su u prethodna tri meseca dva puta zakazivane aukcije za prodaju kragujevačke fabrike, ali su odlagane jer nije postignut sporazum o otpisu dela dugovanja. Fabrika "21. oktobar", koja je do 2001. godine poslovala u sastavu grupe "Zastava", prostire se na površini od 147.254 kvadratnih metara, od čega je 55.108 pokrivenog poslovnog prostora, dok ostatak čine slobodne površine i saobraćajnice. 

Preduzeće je uvezlo savremenu opremu iz Italije vrednu 1,5 miliona evra, što je omogućilo izradu plastičnih auto-delova za italijansku auto-industriju i za proizvođače vozila u Nemačkoj. Fabrika "21. oktobar" ima uspešnu saradnju i s jednim partnerom iz Slovenije, kojem je lane isporučila 4,5 miliona autodelova. Preduzeće projektuje i proizvodi komponente, poseduje 67 mašina za preradu plastike brizganjem i ima mogućnost prerade svih vrsta tehničke plastike i izrade delova težine od jednog grama do 12 kilograma, uz dnevni kapacitet prerade oko 18 tona. 

(Tanjug-Ekos - "Pregled")

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.