Svaki peti par ima problem sa ostvarivanjem potomstva

Vlada Republike Srbije usvojila je izmenjenu Uredbu o planu zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja u Republici Srbiji za 2022. godinu, kojom će biti omogućena vantelesna oplodnja ženama starosti do 45 godina, umesto do 43, kao što je bilo do sada. Ovom odlukom omogućeno je većem broju žena, u bračnoj ili vanbračnoj zajednici, da putem vantelesne oplodnje finansirane iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, dobiju prvo ili drugo dete do 45 godine starosti.

Dragan Krstić iz udruženja "Šansa za roditeljstvo" govorio je za "Kurir" televiziju sa kojim procentom neplodnosti se naša zemlja suočava.

- Nažalost sa velikim procentom. Kažu da svaki peti par ima problem sa začećem. Mislim da je ovo velika vest za žene. Međutim u medicini, ograničenje po pitanju vremenskih granica i da li je nešto besplatno ili nije je tema za sebe. Mada šta ćemo da radimo sa ženama koje imaju 45 godina i 1 dan. Uvek će biti onih kojima će i taj jedan dan značiti - rekao je Krstić i dodao:

- Postupak je ograničen, skup i neizvestan. Mada jedan ogroman broj žena ima šansu da se ostvari kao roditelj. Nama i tih 30 odsto uspešnosti daje taj vetar u leđa. Kant je jednom rekao da je jedina definicija ljubavi da je nešto bezuslovno. Plašim se da će biti puno nezadovoljstva, ali svesni smo činjenice da je teška ekonomska situacija. Svi bi trebalo da pokušamo i damo sve od sebe da bi taj procenat bio što veći.

Izvor: Kurir.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još