SAČUVAJTE ZDRAVLJE VAŠE KOŽE: Pet načina da ublažite opekotine od sunca

Dan na bazenu ili plaži jedino mogu da pokvare opekotine, posebno ako nam je to prvo sunčanje u godini. Treba da znate da je krema sa zaštitnim faktorom obavezna, bez obzira da li imate tamniju ili svetliju boju kože.

Ako ste primetili opekotine na koži, morate obratiti pažnju da li su teže ili lakše. U suštini, razlikujemo tri stepena oštećenja:

1. stepen: koža je upaljena, crvena i bolna na dodir

2. stepen: pored ovih simptoma, javljaju se i plikovi

3. stepen: najopasnija i najteža vrsta opekotina; savetuje se da se odmah obratite lekaru. Pored upaljene i bolne kože i plikova koji pokrivaju više od 20% kože, javljaju se simptomi poput glavobolje, visoke temperature, groznice, dehidratacije...

Kako možete pomoći sebi kada izgorite na suncu?

1. Hladite kožu

Čim primetite crvenilo na koži, potrebno je da se sklonite sa direktnog sunca i pokrijete kožu. Preporučljivo je da odmah krenete da hladite kožu - ledom ili aloe verom. Takođe, tuširanje hladnom vodom može pomoći u ublažavanju upaljene kože i crvenila.

2. Hidratacija

Nakon hlađenja kože, nanesite hidratantnu kremu koja sadrži aloe veru ili preparat koji sadrži ovseno mleko. Radi boljeg efekta, možete ove kozmetičke preparate pre nanošenja - držati u frižideru neko vreme.

3. Pijte vode

Važno je da ne zaboravite ili zanemarite hidrataciju iznutra. Potrudite se da popijete što više vode, pogotovo ako imate plikove na koži. Plikovi oduzimaju vodu koži, te je važno nadomestiti izgubljenu tečnost.

4. Pravilno tretiranje plikova

U slučaju nešto težih opekotina - formiraju se plikovi na koži. Kada se oni stvore, potrebno je da ih pustite da puknu i da tečnost isteče. Kako je koža ispod plikova veoma osetljiva i kako su nervi izloženi vazduhu, nikako nemojte čupati i skidati "kožicu". Na taj način oštetićete i zdravu kožu, a postoji i veća mogućnost da vam ostanu ožiljci.

5. Pokrivajte kožu

Pokrivanje kože prirodnim materijalima poput pamuka ili lana, ubrzaće proces zarastanja. Štitite kožu od direktnog sunca i toplog i suvog vazduha.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još