Srpski poljoprivrednici ugovorili 20 miliona dolara izvoza

BEOGRAD, 11. marta 2008. (Beta) - Poljoprivrednici iz Srbije su u prethodnih mesec dana na sajmovima u Nemačkoj i Dubaiju ugovorili izvoz robe u vrednosti od 20 miliona dolara, kazao je u utorak direktor Fonda SAD za međunarodni razvoj (USAID) Majkl Harvi.

Harvi je na obuci predstavnika poljoprivrednih preduzeća iz oblasti marketinga i obuke kazao da su ugovori u vrednosti 1,7 miliona dolara već potpisani i da je voće iz Srbije na putu ka kupcima u Rusiji i Francuskoj.

U obuci je učestvovalo 12 poljoprivrednih kompanija, a to su Galant i IG-LU iz Kraljeva, Fontana iz Preševa, Nečural fud (Natural Food) iz Bujanovca, Subeks (Subex) iz Novog Pazara, Frigo-Nais iz Kuršumlije, Mlekara Zlatibor iz Užica, Begečki povrtari iz Begeja, Frutlend (Fruitland) iz Subotice, Moravica i Agrograf iz Arilja i Bilje Borča iz Beograda.

Srpski poljoprivrednici su za prethodnih mesec dana učestvovali na dva sajma u Nemačkoj i jednom sajmu u Dubaiju u saradnji sa Ju-es ejdom (USAID).

Neposredni povod za seminar je priprema preduzeća za predstojeći poljoprivredni sajam u Novom Sadu u okviru projekata Ju-es ejda Agrobiznis i Ekonomska sigurnost, koji treba da doprinesu razvoju poljoprivrednih preduzeća, povećanju radnih mesta u agraru i povećanju konkurentnosti srpskih proizvoda.

Agrobiznis je započet 2008. i trajaće pet godina. Vrednost ta dva projekta je 39 miliona dolara.

Pogledajte još