IDEALNA ZA ŽENE U MENOPAUZI: Kako funkcioniše kritska dijeta?

Suvišni kilogrami se mnogo lakše skupljaju, a sve teže skidaju. Međutim, nema smisla upuštati se u restriktivne dijete koje će ugroziti vaše zdravlje i kondiciju. Treba biti umeren i nežan prema sebi i svom telu, kako bi ono što lakše prošlo kroz sve fizičke promene koje dolaze sa godinama.

Pored procesa starenja, tokom kojeg se mišići pretvaraju u masti, žensko telo se suočava i sa menopauzom.

- Gubitak estrogena ima jako veliki uticaj na sagorevanje masti. Prvo, kada opadne estrogen, često dolazi do promena raspoloženja, pa se zbog emotivne gladi prepuštate velikim količinama, najčešće nezdrave, hrane, kako biste to prevazišli i dali sebi oduška. Sa druge strane, pad progesterona čini da manje spavate, dok nivo stresa raste, naročito što se u toj fazi života često gubi osećaj svrhe, naročito ako imate decu koja su već odrasla i krenula svojim putem - kažu stručnjaci.

Kada je u pitanju ishrana, najbolje je da se ne odričete hrane, već da se odlučite za zdrave i uravnotežene programe ishrane koji će vašem telu obezbediti sve što mu je potrebno, a da to ne utiče na vašu figuru.

Među njima je i kritska dijeta, verzija mediteranske dijete, čije su prednosti više puta naučno dokazane.

Pored mršavljenja, ova dijeta obiluje i supstancama korisnim za zdravlje, jer smanjuje rizike za srce i krvne sudove i štiti od određenih bolesti. Nekoliko naučnih studija pokazalo je da kritska dijeta smanjuje broj kardiovaskularnih bolesti, svih metaboličkih bolesti, degenerativnih bolesti, pa čak i nekih vrsta raka.

Kako izgleda kritska dijeta?

Stručnjaci tvrde da kritska ishrana nudi raznovrsne jelovnike koji favorizuju zdrave, sezonske i neprerađene proizvode.

Naravno, možemo pronaći hranu koja je hranljiva i bogata vlaknima koja stimulišu varenje, a istovremeno ima bogat sadržaj vitamina i antioksidanata.

Kritska dijeta podrazumeva dosta sirovog i kuvanog povrća, integralne žitarice, nemasne mlečne proizvode (od kozjeg ili ovčijeg mleka), jaja i masnu ribu, uz izbegavanje prerađene ili previše slatke hrane. Tu je i belo meso, kao i maslinovo ulje i crno vino u malim količinama.

Cilj ove dijete je da reguliše nivo šećera i izbori se protiv lošeg holesterola uz održavanje zdrave težine bez frustracija. Dakle, birajte zdrave namirnice i kombinujte ih na adekvatan način, kako biste bez gladovanja i drastičnih restrikcija u ishrani, zadržali dobru formu, ali i dobro raspoloženje.

Izvor: Citymagazine.danas.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još