STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Među obolelima od kovida i deca do četiri godine sa ozbiljnim zdravstvenim problemima

- Pedijatri upozoravaju da među obolelima od koronavirusa ima i dece do četiri godine sa ozbiljnim problemima - rekao je epidemiolog dr Branislav Tiodorović i poručio da je za dobrobit ugroženih grupa od izuzetnog značaja da se svi građani pridržavaju preporučenih mera zaštite.

Tiodorović je ocenio da je epidemiološka situacija u zemlji nestabilna i da je broj zaraženih daleko veći od evidentiranog i naglasio da su najugroženiji stari i hronični bolesnici.

On je, govoreći za RTS, poručio da građani, iako novi soj daje lakšu kliničku sliku, moraju biti oprezni, kako bi se sačuvali životi rizičnih grupa i starijih članova njihovih porodica.

- Zaraženih ima u svim starosnim grupama, pa i kod male dece. Zabrinjava što se zaražavaju i deca mlađa od četiri godine, koja ozbiljno obolevaju. Jedan preminuli od korone je mnogo, a kamoli 14 ili 15 koliko ih danas ima - zaključio je Tiodorović, prenosi Tanjug.

On je naglasio da je ključno u ovom trenutku da svi koji nisu primili četvrtu dozu vakcine to i učine, ali i da se poštuju preporučene mere distance i nošenja maski u zatvorenom prostoru.

Kazao je da je zaražena većina građana koji dolaze sa odmora iz inostranstva, ali i da se virus širi jer je i sezona svadbi i letnjih festivala.

Na pitanje da li će od septembra doći do pooštravanja mera, doktor je kazao da se to u ovom trenutku ne zna i da se može desiti da se ovaj letnji talas spoji sa septembarskim.

- Svako mora da razmišlja o tome koliko je osetljiv, koliko je njegov imunitet ugrožen, da li može doći do pada imuniteta zbog postojećih bolesti, prema tome, mora biti vakcinisanih mnogo više - poručio je Tiodorović.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još