DAR PRIRODE: Konzumiranje semenki bundeve ima brojne zdravstvene prednosti

Iako su male, semenke bundeve su vrlo bogate hranjivim supstancama. Možete da dobijete značajnu količinu zdravih masti, magnezijuma i cinka čak i kada ih jedete u umerenim količina.

Zbog toga semenke bundeve imaju nekoliko zdravstvenih prednosti. To uključuje poboljšano zdravlje prostate i srca. Osim toga veoma je jednostavno dodati ove semenke u svoju ishranu.

Nutritivna vrednost

Semenke bundeve pune su hranjivih supstanci, kalorija, masti, proteina i vlakana.

Energetski sadržaj 100 grama semenki je 574 kalorije, 49 grama masti, 6,6 grama vlakana i 30 grama proteina. I mononezasićene i polinezasićene masti, koje čine većinu masti, dobre su za zdravlje.

Semenke sadrže i niz drugih minerala, poput kalcijuma, magnezija, mangana, fosfora, kalijuma, natrijuma, cinka i gvožđa.

Snažan antioksidans

Zbog prisutnosti karotenoida i vitamina E, semenke imaju odličan antioksidativni potencijal.

Ova protivupalna jedinjenja takođe štite naše telo od štete koju slobodni radikali mogu da učine. Kao rezultat toga, oni nas štite od širokog spektra bolesti.

Pune korisnih masnoća

Ove semenke su jedan od najboljih izvora alfa-linolenske kiseline ili ALA, vrste omega-3 masne kiseline dobijene iz biljaka.

ALA takođe ima protivupalna svojstva, sprečava srčane bolesti i smanjuje rizik od otvrdnjavanja arterija.

Jačaju imunitet

Hranjivi sastojci cink i vitamin E koji se nalaze u semenkama bundeve jačaju imunološki sistem. Vitamin E ima sposobnost jačanja imunoloških odgovora i zaštite od raznih zaraznih bolesti.

Takođe je snažan antioksidans koji čuva zdrave ćelije u našem telu od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Cink štiti naše telo od invazije patogena, alergija i upala, izbegavajući infekcije i jačajući imunitet.

Poboljšavaju kvalitet sna

Semenke bundeve sadrže aminokiselinu triptofan koja je korisna za san. On je gradivni blok melatonina i serotonina. I melatonin i serotonin pomažu u indukciji sna.

Dobre su za mršavljenje

Semenke su dobar izvor proteina i vlakana. Oni produžavaju naš osećaj sitosti, dovode do toga da jedemo manje, što na kraju rezultira manjim unosom kalorija. Ovo pomaže gubitku težine.

Foto: Ilustracija/Freepik.com

Izvor: Večernji.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još