Ne postoji sistemska zaštita uzbunjivača

BEOGRAD, 13. jula 2011. (Beta) - Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković izjavila je u sredu da u Srbiji ne postoji odgovarajuća zaštita onih koji prijavljuju korupciju i da su u toj oblasti potrebna konkretna zakonska rešenja.

"Mi imamo odredjene zakonske odredbe koje su razbacane u različitim tekstovima zakona. To su pojedinačne odredbe koje kada se saberu ne daju adekvatan sistem", kazala je Marković na predstavljanju Nacrta pravilnika o zaštiti lica koja prijavljuju sumnju na korupciju - uzbunjvača.

Ona je navela da izradom pravilnika Agencija pokušava da u svojim zakonskim ovlašćenjima i mogućnostima zaštiti uzbunjivače od odmazde poslodavca.

Nacrtom pravilnika o zaštiti uzbunjivača predvidjeno je da svi zaposleni u javnom sektoru, uz prijavu korupcije, mogu popuniti i obrazac kojim se zahteva zaštita.

Ukoliko Agencija proceni da postoje uslovi za to zaposlenom se odredjuje zaštita i poslodavac se obaveštava o tome. Zaštita traje do dve godine, a u tom periodu poslodavac ne bi smeo da fizički i psihički zlostavlja zaposlenog, premešta ga na radno mesto nižeg ranga, otpusti ili mu preti takvim merama.

Pogledajte još