BEZ ODRICANJA: Japanska banana dijeta za brzo i efikasno mršavljenje

Da li se zanimate mišlju da izgubite koji kilogram? Ako je odgovor potvrdan, verovatno razmišljate i strepite od dana koji su pred vama koji će biti obeleženi samoodricanjem i beskonačnim trudom da izbegnete najprimamljiviju i najukusniju hranu. Postoji mnoštvo planova mršavljenja dostupnih na internetu, ali većina njih zahteva da napravite određene kompromise. Prava svrha je, pak, da pronađete onu koja će odgovarati vama i vašem telu, te koristiti vašem zdravlju.

Japanska jutarnja banana dijeta delo je Sumiko i Hitoši Vatanabe, koji imaju iskustvo u farmaciji i medicini. Do izuma su došli sasvim slučajno, ali nakon što je objavljen posto je vrlo popularan u svetu.

Muški tvorac dijete Hitoši Vatanba, naime, smršao je 18 kilograma u samo nekoliko meseci. Osnovno pravilo ove dijete je jesti banane za doručak uz čašu vode sobne temperature.

Započnite dan čašom vode na prazan želudac čim se probudite. Za doručak popijte čašu vode i pojedite jednu bananu. Možete ih jesti više, ali nemojte preterivati. Ako ste još uvek gladni, možete pojesti nešto manje od 200 kalorija otprilike 15 do 20 minuta kasnije.

Preporučuju se do četiri banane i do dve čaše mlake vode ujutro, dok bi ostali obroci tokom dana trebalo da budu zdravi, lagani i redovni. Tvorci dijete tvrde da nema posebnih pravila šta i koliko jesti.

Banana dijeta zahteva da jedino piće koje konzumirate bude mlaka voda i preporučuje se da dijetu primenjujete do 12 dana. Vaš poslednji obrok trebalo bi da bude četiri sata pre spavanja, i trebalo bi da spavate najmanje osam sati.

Deserta ćete morati da se odreknete, a ne preporučuju se ni alkoholna pića, sokovi i kafa. Ako baš imate potrebu za slatkim, možete pojesti čokoladicu ili malo voća nakon 15 časova.

U celini, ishrana takođe podstiče ljude na određene promene u načinu života i praktikovanje svesnosti. Ljudi ne bi trebalo ništa da unose nakon 20 časova i izbegavaju pića osim vode.

Prednosti banana dijete:

Probavni enzimi koji se nalaze u bananama stimulišu vaš probavni sistem.

Jutarnja upotreba banana ponovo pokreće vaš metabolizam i pomaže vam da želudac bude pun (kako biste izbegli prejedanje).

Banane su dobar izvor vlakana i kalijuma koji kontrolišu masnoće u telu, bore se protiv toksina, eliminišu ih i pružaju telu energiju.

Dijeta je fleksibilna, jer omogućuje pojedincu da sam odabere ručak i večeru, takođe daje smernice za određivanje odgovarajuće veličine porcija i ne navodi tačne količine. Ovo je ključni aspekt svakog plana ishrane, a još je važniji za održivost i uspeh. Takođe se ne preporučuje unos pržene hrane i poslastica odmah nakon obroka. Jutarnji plan banana dijete definitivno se razlikuje od mnogih drugih modernih dijeta, jer uključuje brojne druge zdrave prehrambene principe, kao što je jedenje zadnjeg obroka četri sata pre spavanja, oslanjanje na biološke znakove za prepoznavanje gladi, izbegavanje alkoholnih i kofeinskih pića, itd.

Ne pribegavajte dijetama koje zahtevaju gladovanje ili na drugi način štete vašem zdravlju. Pre nego pokušate da smršate i prionete na dijetu, posavetujte se s lekarom koji vam može pomoći da sastavite uravnotežen jelovnik i režim vežbanja.

Izvor: Elle.si/City Magazine
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još