Kosovo do danas priznale 33 države

BEOGRAD, 19.marta 2008. (Beta) - Jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova priznale su do danas 33 zemlje u svetu, najviše iz Evrope, a najnovija priznanja stigla su od tri suseda Srbije - Hrvatske, Bugarske i Mađarske.

Kosovo je do sada priznalo 18 od 27 članica Evropske unije, uključujući najveće zemlje Nemačku, Francusku, Veliku Britaniju i Italiju. Slovenija, koja predsedava EU, takođe je priznala Kosovo.

Od drugih članica EU, Kosovo su priznale Letonija, Estonija, Poljska, Luksemburg, Belgija, Holandija, Švedska, Danska, Finska, Austrija, Irska, Bugarska i Mađarska.

Od evropskih zemalja koje nisu članice EU, Kosovo su priznale Švajcarska, Island, Norveška i Hrvatska.

SAD su među prvim zemljama priznale Kosovo, kao i Turska, Albanija i Avganistan.

Od bivših jugoslovenskih republika, Slovenija je prva, 5. marta (kao 14.zemlja koje su donele istu odluku) priznala Kosovo, Hrvatska je to učinila danas, dok su Crna Gora i Makedonija uzdržane u vezi s tim pitanjem.

BiH je saopštila da neće za sada priznavati Kosovo, a parlament Republike Srpske je usvojio rezoluciju kojom se odbacuje jednostrano proglašena nezavisnost Kosova.

Kosovo su u svetu priznale Kostarika, Peru, Malezija, Australija i Senegal, a juče su im se pridružili Japan i Kanada.

Nezavisnosti Kosova protive se dve stalne članice Saveta bezbednosti UN - Rusija i Kina, kao i Indonezija i još nekoliko bivših sovjetskih republika. Više zemalja EU ima rezerve u pogledu priznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti, uključujući Španiju i Grčku.

Jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova se protive Slovačka, Rumunija i Kipar.

Kosovo, kako su najavili, neće priznati ni Vijetnam, Šri Lanka, Libija, Burkina Faso i Južnoafrička Republika.

Pogledajte još