Galuči za veću autonomiju severu Kosova

BEOGRAD, 19. jula 2011. (Beta) - Bivši zvaničnik UNMIK-a Džerald Galuči kao rešenje za sever Kosova ponudio je pristup "Ahtisari Plus" koji bi, kako je ocenio, bio osnova za kompromis i tom delu Pokrajine pružio više autonomije od one predvidjene Ahtisarijevim planom.

Galuči je naveo da predlog "Ahtisari plus" podrazumeva oblik specijalne autonomije za sever Kosova koja bi bila manja od autonomije srpskog entiteta u BiH ali i veća od one koju je Marti Ahtisari predvideo, prenosi sajt Transkonflikt.

"To rešenje bi značilo očuvanje 'statusa kvo' na severu Kosova - sa lokalnom samoupravom koja bi fukcionisala uz podršku Srbije i bez mešanja Prištine - istovremeno povezujući sever sa pravnim i politickim okvirom Kosova", rekao je bivši administrator UNMIK-a u Kosovskoj Mitrovici.

"Ahtisari plus" nudi oblik specijalne autonomije za sever, koji bi bio osnov za kompromis Beograda i Pristine - a mogao bi dobiti podršku Srba iz tog dela Kosova, rekao je on i dodao da bi predlog, zamenio podelu ili nastavak sadašnjeg zamrznutog konflikta.

Pogledajte još