PRIJEM U BOTANIČKOJ BAŠTI: Dan nemačkog jedinstva obeležen u Beogradu

Povodom Dana nemačkog jedinstva, u Botaničkoj bašti u Beogradu, Ambasada Nemačke organizovala je prijem, a domaćin, ambasadorka Anke Konrad, poručila je da je Nemačka zahvalna svim partnerima širom sveta što su im pružili ruku pomirenja posle dva razorna rata i patnje miliona ljudi.

- Zahvalni smo što su nekadašnji neprijatelji postali partneri i bliski prijatelji - kazala je Anke Konrad obraćajući se na prijemu kojem su, između ostalih, prisustvovali i premijerka Ana Brnabić, ministri u Vladi Jadranka Joksimović, Maja Gojković, Nenad Popović, te savetnica predsednika Republike Suzana Vasiljević.

Anke Konrad kaže da se ruka prijateljstva nije podrazumevala i dodala da se poverenje koje je povereno ujedinjenoj Nemačkoj poštuje u toj zemlji, kao i da će ga zasluživati svakog dana.

Ambasadorka je navela da Dan nemačkog jedinstva nije izgubio na svojoj aktuelnosti čak ni 32 godine nakon događaja vezanih za ponovno ujedinjenje dve nemačke države koje su 28 godina bile razdvojene zidom.

Konrad je kazala da za nju kao istočnu Nemicu, ujedinjenje dve Nemačke znači slobodu i to ne samo slobodu da putuje gde hoće i kupi šta želi, već na prvom mestu slobodu da stekne svoju sliku o svetu umesto da ponavlja nametnutu volju, da se induividualno razvija, umesto da je neko ukalupi.

- Ukratko sloboda da sama organizujem svoj život - kazala je Konrad i ukazala na to da su i danas u svetu mnogi hrabri ljudi izašli na ulice da se bore za slobodu, poput onih koji protestuju protiv rata u Ukrajini, ali i u Iranu, gde nedeljama izlaze na ulice zalažući se za ženska prava.

Kako navodi, ove godine se Dan nemačkog jedinstva obeležava u trenutku dok se vodi rat koji preti miru u Evropi i kojim Rusija podriva teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.

- Imamo isti stav kao Srbija, ne priznajemo lažne referendume. Nemačka je solidarna sa Ukrajinom i njenim narodom - kazala je ambasadorka.

Prema njenim rečima, ove godine nacionalni dan Nemačke se održava pod motoom "Rastimo zajedno" koji znači zajednički rast dve Nemačke, ali odražava i bilateralne odnose Srbije i Nemačke, koji su poslednjih godina doživeli zamah.

Kako navodi, saradnja obuhvata politički dijalog, ekonomsku saradnju, naučnu razmenu, policijsku saradnju, kulturna dešavanja.

U bilateralne planove i projekte uključene su mnoge organizacije i institucije, kazala je Konrad i posebno istakla snažno zastupljenu nemačku privredu u Srbiji.

Prijemu su prisustvovali i predsednik SPS-a Ivica Dačić, narodni poslanici Nebojša Zelenović, Pavle Grbović, Borko Stefanović, Dobrica Veselinović, predstavnici diplomatskog kora, među kojima i ambasador SAD Kristofer Hil, i ličnosti iz javnog života, među kojima i selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić.

Dan nemačkog jedinstva nacionalni je praznik Nemačke, koji se proslavlja 3. oktobra, a njime se obeležava ujedinjenje Nemačke 1990. godine i proslavlja se kao nacionalni praznik od 1990. godine, kada je ujedinjenje formalno završeno.

Izvor: Tanjug
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još