ZASTRAŠUJUĆI PODACI: Svako deseto dete ima simptome depresije

Svako deseto dete i adolescent u svetu imaju neki od simptoma i znakova depresije poput razdražljivost, smanjeno interesovanje za aktivnosti koje su do tada pričinjavale zadovoljstvo, poremećaji pažnje, ishrane i sna, somatski simptomi kao što su glavobolje, bolovi u stomaku, umor, saopštio je danas Institut za ženski sport.

- Upravo zbog postojanja ovakve statistike i svesti o značaju mentalnog zdravlja Institut za ženski sport od momenta svog osnivanja od strane proslavljenog košarkaškog trenera srpske reprezentacije Marine Maljković, broji i članove medicinskog tima koji se intenzivno bave mentalnim zdravljem devojčica i njihovim adekvatnim psihomotornim razvojem - izjavila je pshiološkinja i članica medicinskog tima Instituta za ženski sport Irena Anđelković.

Prema njenim rečima, u okviru svakog polugodišta Institut realizuje interaktivne i edukativne radionice na razne psihološke teme, dok je devojčicama psihološka pomoć dostupna svakog dana.

Kako kaže, pokretanje tela oslobađa nagomilanu energiju i smanjuje nivo hormona stresa, a čak i kratki periodi fizičke aktivnosti imaju značajno dugotrajno dejstvo.

Ona ističe da podaci koji su dobijeni anketom devojčica ove godine kažu da je čak 86 odsto devojčica primetilo da ima više energije, a skoro svaka treća, odnosno 34 odsto njih, da je bolje raspoložena od kada redovno trenira.

Izvor: FoNet
Foto: Ilustracija/Freepikom.com

Pogledajte još