Revija Verice Rakočević

Jedna od najuspešnijih srpskih modnih kreatorki Verica Rakočević predstavila je novu kolekciju za jesen/zimu 2008/09, pod nazivom "Hasta La Victoria Siempre Che Guevara". Na iznenađenje prisutnih, kreatorka je pistom prošetala u društvu svog unuka Matije i iskoristila priliku da pozove sve prisutne da donacijama pomognu manastiru Sokolica na Kosovu i Metohiji.

Zbog velikog uzbuđenja, jer se za 25 godina, koliko se bavi ovim poslom, nikada na reviji nije obraćala publici s mikrofonom u ruci, zbog svog jubilarnog 60. rođendana ali i zbog situacije sa IKosovom, odakle potiče, Verica se rasplakala i trčećim korakom pobegla iza scene. Aplauzom ju je pozdravila i igumanija manastira Sokolica, monahinja Makarija, i tom prilikom joj poklonila ikonu na drvetu.

- Suze su mi krenule u trenutku kada sam spomenula Kosovo. Ja sam rodom iz Podujeva i to mi je bolna tačka. Zato na sve načine pokušavam da pomognem ljudima koji žive dole – kratko je prokomentarisala vidno uzbuđena kreatorka i slavljenica.

Kolekcija je inspirisana harizmom i vanvremenskom energijom Ernesta Če Gevare. Forma koja je u prvom delu asocijacija na militari stil, u drugom delu se transformiše u lepršavu romantičnost. Materijali u boji sunca, zemlje i šume, kao asocijacija na svetlost koja ga je inspirisala za kreiranje lepše budućnosti, zemlje kao simbola vezanosti za teritorije koje je želeo da oslobodi i šume kao simbola gerilske borbe. Od materijala su korišćeni svila, vuna i kašmir, sa dodacima u obliku debelog kožnog kaiša, bretele u vidu alki, neizostavna zelena beretka na glavi i kubanski tompus u ruci.

Prvi red, kao i uvek, bio je tesan da primi sve VIP zvanice u hotelu "Mažestik". Kao pravi domaćini pokazali su se Veričina ćerka i zet, Elena i Jugoslav Karić, i po ko zna koji put pokazali svim dušebrižnicima kako izgleda skladan brak u kome je žena osam godina starija. Među prvima stigla je Veričina sestričina, inače glumica Sloboda Mićalović, pa najbolja drugarica Danica Drašković. U drugom redu sedele su koleginice Leontina i Tijana Dapčević i vreme kratile razgovorom i pretresanjem najnovijih tračeva. Nešto pred sam početak revije preselile su se u prvi red i tako se pridružile Vesni Jugović, Ivani Žigon, Raki Mariću, Minji Suboti, Aci Buliću i voditeljki Evrovizije 08. Jovani Janković.

Kolekcija inspirisana likom i delom Ernesta Če Gevare biće predstavljena 28. marta u Beču.

Tekst: Jelena Antonijević
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još