Institut "Servantes" i ambasada Meksika organizovali proslavu praznika "Dan mrtvih" u Beogradu

Institut "Servantes" i ambasada Meksika u Beogradu, organizuju obeležavanje praznika "Dan mrtvih". Tim povodom su juče, od podneva, počele svečane aktivnosti na uglu Čika Ljubine i Knez Mihailove ulice.

Glavni program je u 17 časova i u njemu su učestvovali i mnogo Beograđani. Oni su uz stručnu pomoć bili u prilici da se našminkaju po uzoru na šare sa tradicionalnih meksičkih nošnji, a u 18.30 sati u raskošnim kostimima, centrom grada prošetale su čuvene Katrine i njihovi pratioci.

Svečano predstavljanje "Oltara mrtvih" upriličeno je u "Servantesu", a nakon toga prikazivani su kratki filmovi inspirisani proslavom ovog praznika. Prolaznici su mogli i da se počaste meksičkim specijalitetima pripremljenim za ovu priliku.

Prema običaju, u Meksiku se od 31. oktobra do 2. novembra ljudi sećaju svojih najmilijih koji su preminuli, odajući im počast na poseban način ‒ organizovanjem svojevrsne zabave koja slavi živote pokojnika.

Unesko je ovaj praznik, koji predstavlja jedinstven spoj različitih kultura, 2003. godine uvrstio na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Izvor: Politika.rs
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još