Kupci Slovenci i Rumuni

Direktor kruševačke Industrije "14. oktobar" Zoran Radmanovac rekao je juče da će novi tender za prodaju tog preduzeća biti objavljen krajem aprila ove godine. 

- Posle objavljivanja tendera predviđen je otpis dugova državnim poveriocima od tri milijarde dinara, kao i uplata 10 miliona dinara za povezivanje radnog staža za 1.980 zaposlenih - rekao je Radmanovac na konferenciji za novinare. On je objasnio da je odluci o otpisu dugova prethodila izmena vlasničke strukture kapitala kruševačke metalske industrije. "Četrnaesti oktobar" ima 54,8 odsto akcijskog kapitala, 23 odsto je u vlasništvu Agencije za sanaciju i stečaj banaka, 11 odsto pripada Komercijalnoj banci, a desetak procenata predstavlja društveni kapital iz koga će zaposlenima biti podeljene besplatne akcije. 

Za kupovinu tog preduzeća zainteresovana je, prema Radmanovčevim rečima, rumunska "Tender grupa", kao i mariborska kompanija "Montovar metalna nova". Industrija "14. oktobar", za koju je prvi tender objavljen pre četiri godine, prošle godine je imala gubitak od oko 500 miliona dinara, pre svega zbog otplate inostranih kredita i otpisa nagomilanih zaliha. Radmanovac je naglasio da je, i pored teških uslova poslovanja, kompanija 2007. investirala oko 10 miliona dinara i da su u toku poslovi s Kolubarom, rekonstrukcija energetskih postrojenja Kosovo A i B, kao i poslovi s fabrikama "Goša" i "Sloboda" i rumunskim "Vulkanom".

("Pregled")

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.