IZBEGNITE ŠTETNE ČESTICE: Koliko plastike pojedemo svake nedelje?

Mikroplastika koja se nalazi u svakodnevnoj upotrebi je toliko rasprostranjena da stručnjaci navode da svaka prosečna osoba pojede jednu platnu karticu nedeljno. Iako je teško da izbegnemo unošenje ovih štetnih komponenti, možemo da izbegnete gutanje malih plastičnih čestica koje se već nalaze svuda, čak i u majčinom mleku.

Koristite kese za višekratnu upotrebu

Jedan od najboljih načina da se izbegne plastika počinje kupovinom na lokalnoj pijaci, jer kada kupujemo hranu od lokalnih uzgajivača, zaobilazimo plastičnu ambalažu.

Plastične kese zagađuju okeane i štete divljim životinjama, ono što je najvažnije ne raspadaju se u potpunosti, već se pretvaraju u mikroplastiku.

Budite izbirljivi kada kupujete meso

Iako je meso lokalnog porekla znatno skuplje od robe dostupne u prodavnici, cena bi mogla da se isplati kada je u pitanju smanjenje potrošnje mikroplastike. Nedavno su naučnici pronašli plastiku i u krvotoku krava i svinja, što je dovelo do otkricća mikroplastike u životinjskom mleku i upakovanom mesu.

Potražite proizvode koji nisu upakovani u plastiku

Ogromna količina hrane dolazi na tržište upakovana u plastiku. Pored toga, meso koje je dostupno u prodavnici pakuje se na tacne od stiropora. Studija o pakovanju hrane i roku trajanja otkrila je da su ove posude obično napravljene od ekstrudiranog polistirena, materijala koji oslobađa mikroplastiku koju je teško ukloniti čak i ispiranjem. Bilo bi dobro da lokalni mesari pakuju meso u voštani papir ili mesarski papir bez plastike, a koji se može kompostirati.

Pijenje iz plastičnih flaša nije tako bezbedno kao što mislite. Studija iz 2018. godine pokazala je da je 93 odsto testiranih flaša za vodu kontaminirano mikroplastikom.

Foto: Ilustracija/Freepik.com

Ni plastične ni papirne šoljice za kafu

Plastične čaše nisu bezbedne, ali ni papirne nisu najbolji izbor ako želite da izbegnete mešanje. Većina proizvoda od papira koji se koriste sa tečnostima sadrže skrivenu plastičnu podlogu, od papirnih kutija za mleko do kutija za sladoled, papirnih tanjira i papirnih čaša.

Čuvajte hranu u staklenoj posudi

Štetne hemikalije i mikroplastika mogu se uvući u hranu pakovanu u plastičnim posudama, što dovodi do direktnog konzumiranja mikroplastike. Istraživanja su pokazala da plastična ambalaža uopšte ne produžava rok trajanja proizvoda, a ova praksa u velikoj meri doprinosi zagađenju plastikom, što dovodi do stvaranja veće količine mikroplastike.

„Plastične” ribe i morski plodovi

Mikroplastične čestice su premale da bi ih zaustavili filteri za prečišćavanje otpadnih voda. Oni na kraju stignu do okeana, gde se raspadaju na čestice koje su dovoljno male da ih organizmi planktona pojedu. Odatle se plastika probija kroz lanac ishrane sve dok ne kontaminira većinu ribe koju jedemo. Istraživači su pronašli mikroplastiku u svim uzorcima koje su proučavali. Dok su prethodne studije pružile dokaze da veće ribe koje su vrhunski predatori sadrže više žive, podaci iz novih studija otkrivaju suprotno: veće ribe imaju više mikroplastike u celini, ali manje ribe imaju više mikroplastike po gramu tkiva.

Foto: Ilustracija/Freepik.com

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još