"Lampsa" i "Jumeirah" favoriti za "Geneks"

Za hotel "Kontinental", "Geneks apartmane", teniske hale i energane u Beogradu predviđena minimalna cena od 85 miliona evra. Početna cena za objekte na Kopaoniku 45 miliona evra.

Juče je istekao rok za dostavljanje ponuda za kupovinu imovine nekada moćne beogradske kompanije "Geneks", za čiju je prodaju, i to u delovima − u Beogradu i na Kopaoniku, Agencija za privatizaciju krajem decembra prošle godine raspisala tender. Javno nadmetanje za objekte ove kompanije biće održano narednog ponedeljka. Imovina u Beogradu obuhvata hotel "Kontinental", nekadašnji "Interkontinental" − licencu izgubio u julu 2006. godine, CG apartmane i poslovni prostor, poznate kao "Geneks apartmani", tenisku halu i energanu, ukupne površine 72.225 kvadratnih metara. Za kupovinu hotela "Kontinental", "Geneks apartmana", teniske hale i energane u Beogradu predviđena je minimalna cena od 85 miliona evra. Uslovi za kupovinu oštriji su nego za objekte na Kopaoniku, pa tako kupac mora da posluje s najmanje 100 hotela, s najmanje četiri plus internacionalne zvezdice, u gradskom hotelijerstvu. Novi vlasnik hotela "Kontinental" moraće da se obaveže da će zadržati tu kategoriju tri godine nakon preuzimanja hotela. 

Potencijalni kupci beogradskih objekata "Geneksa" moraće da dostave i licitacionu garanciju od 25 miliona evra. Hotel "Kontinental" nalazi se na levoj obali reke Save, u poslovnom centru Beograda. Povezan je s kongresnim Sava centrom, od aerodroma udaljen 16, a od centra grada tri kilometra. U hotelu, koji je bio specijalizovan za pružanje usluga visokih standarda, ima 415 soba, uključujući i 15 apartmana, banket i konferencijske sale, a u sportsko-rekreativnom centru su teniski i skvoš tereni, teretana, solarijum, sauna, masaža, bazen i Pool Bar. Hotel "Kontinental" zauzima 6.041 kvadratni metar zemljišta i ima površinu od 31.453 kvadratna metra. "Geneks apartmani", površine 31.877 kvadrata, obuhvataju rezidencijalne stanove i kancelarijski prostor, prostirući se na 4.759 kvadratna metra. Poslovni prostor, poznat i kao Mala kula, nalazi se na 937 kvadrata zemljišta i ima 9.892 kvadratnih metara.

Za Kopaonik, odnosno hotele "Grand" i "Konaci", restoran "Zvrk" i 106 stanova u Raškoj i na planini početna cena je 45 miliona evra. Kupac će morati da se obaveže na zadržavanje funkcije hotela 20 narednih godina i održavanje nivoa kvaliteta od minimum četiri internacionalne zvezdice naredne dve godine od završetka prodaje. Uslov za učešće na tenderu je i da ponuđač posluje na međunarodnom tržištu i raspolaže zaštićenim znakom, odnosno brendom u odmorišnom hotelijerstvu s najmanje četiri internacionalne zvezdice. Tenderom je predviđeno i da potencijalni kupac ima i najmanje deset hotela na planinskim ili drugim lokacijama, s najmanje četiri zvezdice. Kao preduslov za podnošenje ponuda za "Kopaonik" neophodna je licitaciona garancija od 12 miliona evra. U sklopu hotela "Grand" je univerzalna sportska hala s terenima za košarku, odbojku, rukomet, mali fudbal i tenis, zajedno sa reprezentativnom teretanom i fitnes centrom. 

Imovina na Kopaoniku obuhvata hotele "Grand" i "Sunčani vrhovi" i 106 stanova na toj planini i u Raškoj, ukupne površine 50.802 kvadrata, kao i restoran "Zvrk". Hotel "Grand" je površine 18.237 kvadrata, a nalazi se na površini od 7.060 kvadrata i ima 171 sobu sa 411 kreveta. Apartmansko naselje Konaci "Sunčani vrhovi" sastoji se od šest povezanih polukružnih paviljona sa po tri do pet spratova, odnosno 393 apartmana sa 1.491 krevetom. Prostire se na 6.475 kvadrata zemljišta i imaju površinu od 29.635 kvadratnih metara. Stanovi su ukupne površine 2.930 kvadrata. Za kupovinu hotela "Kontinental" i "Geneks apartmana", prema informacijama koje je saopštio Mlađan Dinkić, zainteresovana su 22 kupca. Toliko je bilo zahteva za otkup tenderske dokumentacije, a koliko je njih zaista to i učinilo, za sada se još ne zna. Jedino se kao potencijalni kupci pominju grčka kompanija "Lampsa" i "Jumeirah" iz Dubaija. 

Grčka firma obećava ulaganje u "Kontinental" od 100 miliona evra, kao i uključivanje u lanac hotela "Šeraton", a na srpsko tržište ušla je kupovinom hotela "Hajat" i "Ekscelzior", obezbedivši podršku Nacionalne banke Grčke, koja je vlasnik Vojvođanske banke i, po nekim informacijama, londonskog "Ašmora". Za kupovinu imovine na Kopaoniku, prema nezvaničnim informacijama, zainteresovano je šest potencijalnih kupaca, među kojima su već pomenute firme koje šacuju imovinu u Beogradu, a "Jumeirah" je navodno spreman da ide i do 850 miliona evra, još i Nemci, Švajcarci, Italijani i još neki investitori. Kao mogući kupac u sredstvima informisanja pominjana je Miškovićeva "Delta", ali sve su to računice bez krčmara. Ko je sve zainteresovan za kupovinu ove imovine, tek će se zaista videti − 31. marta.

("Pregled")

Pogledajte još