Prištinske vlasti same donele odluku

BEOGRAD, 30. jula 2011. (Beta) - Američka ambasadorka u Srbiji Meri Vorlik izjavila je da su prištinske vlasti samostalno donele odluku o slanju policijskih snaga na sever Kosova, a ne u koordinaciji sa medjunarodnom zajednicom i SAD.

"Ta odluka je doneta isključivo od strane Prištine, a Sjedinjene Američke Države izražavaju žaljenje zbog svega što se izdešavalo protekle nedelje na Kosovu", rekla je Meri Vorlik u intervjuu za dnevni list Pres od nedelje.

Meri Vorlik je rekla da SAD pozivaju Beograd i Prištinu da "sednu za pregovarački sto i pronadju održivo rešenje koje će omogućiti slobodno kretanje robe i ljudi".

Upitana o ulozi Kfora i Euleksa, ona je rekla obe institucije imaju čvrst mandat na Kosovu i da im je cilj obezbedjenje mira, stabilnosti i vladavine prava.

Na pitanje o daljem toku pregovora Beograda i Prištine, Vorlik je rekla da je i dalje optimista uprkos "teškim trenucima u proteklih nekoliko dana". "Na duži period u interesu je Srbije da pronadje modus vivendi za uspostavljanje odnosa sa Kosovom. Ne vidim da bilo ko u EU govori da je to pitane koje treba da se reši sutra ili za nekoliko meseci", rekla je Meri Vorlik.

Pogledajte još