NEKOLIKO UOBIČAJENIH: Koji su najčešći uzroci iznenadnog dobijanja kilograma?

Dobijanje kilograma je u većini slučajeva rezultat preterivanja s hranom ili nedovoljne telesne aktivnosti. Ali postoje i situacije kada ne menjate svoje navike, a telesna težina se povećava. Iako to može biti frustrirajuće i zbunjujuće, trebalo bi da znate da ishrana ponekad uopše nije krivac za to.

Ako za nekoliko nedelja ili čak dana dobijete dva ili više kilograma, vreme je da na to obratite pažnju.

- Promena telesne težine uobičajena je krajem i početkom godine kada češće jedemo slatkiše i uživamo u prazničnoj trpezi. Međutim, ako se to događa i u drugim delovima godine, a niste menjali svoju ishranu, to može da bude razlog za zabrinutost i pokazatelj bolesti, poput kongestivnog zastoja srca, bolesti jetre ili bubrega - kaže dijetetičarka Dana Elis.

Postoji nekoliko uobičajenih uzroka iznenadnog dobijanja kilograma.

Jedete previše soli

Konzumiranje natrijuma prouzrokuje zadržavanje vode u telu. Voda ima težinu i volumen. Dakle, ako nekoliko dana zaredom jedete veće količine slane hrane, možete se naglo ugojiti.

Restoranska hrana, posebno brza hrana, obično je puna natrijuma, kao i neke namirnice koje jedemo kod kuće, poput hleba, sendviča, narezaka i suhomesnatih proizvoda.

Ne unosite dovoljno kalijuma

Da, važno je ograničiti unos soli, ali to nije jedini važan nutrijent kada je u pitanju težina vode. Dok natrijum pomaže u održavanju nivoa međućelijske tečnosti, kalijum pomaže u radu mišića i reguliše krvni pritisak.

Dnevna preporučena količina kalijuma za odrasle je 4,7 grama.

Uzimate novi lek

Postoje mnogi lekovi koji mogu da prouzrokuju povećanje telesne težine. Oni su odgovorni za do 15 odsto slučajeva gojaznosti.

Najčešći krivac za povećanje telesne težine su lekovi za depresiju i lekovi za srčane bolesti, ali i lekovi za spavanje, lekovi protiv bolova, čak i neki antihistaminici, kao i steroidi i lekovi za povećanje testosterona ili suplementi.

Ako je povećanje telesne težine zabrinjavajuće, obratite se lekaru koji vam je prepisao lek kako biste prilagodili terapiju.

Uzimate diuretike

Diuretici se uzimaju iz medicinski razloga, a kada se promene ili se sa uzimanjem prestane, može da dođe do povećanja telesne težine.

Jedete više nego što mislite

Ako mesec ili dva dosledno povećavate unos kalorija, moglo bi da dođe do povećanja telesne težine od dva do pet kilograma. Ako jedete samo 500 kalorija više nedeljno, s vremenom će se to odraziti na vašu figuru.

Pokušajte da vodite dnevnik ishrane ili brojite kalorije i brzo ćete shvatiti koliko zapravo jedete, a da toga možda niste svesni.

Započeli ste dijetu bogatu ugljenim hidratima

Ako promenite ishranu i počnete da unosite više ugljenih hidrata, promena na vagi je neizbežna. Ugljeni hidrati su deponovani u našim mišićima i jetri kao glikogen. Svaki gram glikogena sadrži oko tri grama vode, što znači da će tanjir testenine deponovati dodatnu vodu u našim tkivima.

Ipak, imajte na umu da su ugljieni hidrati važni, pa ne treba potpuno ograničiti njihov unos.

Nedavno ste izgubili na težini

Bilo bi lepo kada bi izgubljeni kilogrami zauvek ostali izgubljeni, ali često se događa jo-jo efekat. Svi kilogrami koje uspete da skinete strogom dijetom, verovatno će se vratiti čim odustanete od posebnog režima ishrane.

Imate endokrini poremećaj

Otprilike jedna od pet odraslih osoba ima hipotireozu, odnosno slabo aktivnu štitastu žlezdu. Iako je ovo stanje mnogo češće kod žena, zahvata i muškarce, a može da prouzrokuje porast telesne težine.

I drugi hormonski poremećaji poput kušingove bolesti mogu da prouzrokuju dobijanje kilograma. Ako se i pored dobijanja kilograma osetite umorno, slabo, muče vas glavobolje, imate problema s razmišljanjem ili ste depresivni, odnosno razdražljivi, obratite se lekaru za savet.

Imate neko drugo hronično stanje, odnosno bolest

Za naglo dobijanje kilograma krivac mogu da budu i bubrezi koji ne rade pravilno, pa ne izbacujete dovoljno tečnosti iz tela.

- To može da bude zato što vaše srce ne pumpa dovoljno snažno, vaši bubrezi otkazuju ili imate bolest jetre koja prouzrokuje curenje tečnosti u vaš vanćelijski prostor - istakla je Elis.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još