SEDAM ZNAKOVA OTKRIVAJU: Da li ste u braku sa narcisom?

"Kako ranije nisi 'pročitala' svog partnera?" Ovo pitanje mnogi postavljaju ženama koje su se udale za narcisa.

Međutim, narcisoidni poremećaj ličnosti nije jednostavno uočiti, posebno u ljubavnim odnosima.

Narcisi u početku odaju utisak zabavne, divne i neodoljive osobe, koja pleni lepotom i harizmom. Mislite da će vam zauvek biti podrška i oslonac.

Imate osećaj da ste upoznali savršenog muškarca. Lako se zaljubljujete, narcis vam, pokazuje da vas vodi u neki srećniji život.

Međutim, kada potpuno osvoji vaše srce i veže vas za sebe, maske postepeno i polako padaju.

Mnoge žene nažalost provedu dugi niz godina sa narcisom, a kada otkriju njegovo pravo lice, samopouzdanje im je ugroženo i primetne su emotivne rane.

Međutim, kako biste spasili sebe od toksičnog odnosa, zalečili svoje srce i pronašli ponovo sebe, potrebno je da razotkrijete narcisa.

Evo kojih sedam stvari su jasni pokazatelji da ste u braku sa narcisom:

1. Veza je pod njihovim uslovima

Možda vam je ranije stvarao iluziju da ste centar njegovog sveta i da su samo želeli da rade sve što vas čini srećnim, ali to je bila samo iluzija. U vezi postoji nejednaka dinamika moći - narcis želi uvek da dobije ono što zacrta, ne obraćajući pažnju na vaše potrebe i želje.

Njihove potrebe su na prvom mestu, samo o tome razmišljaju. Ovo prelazi u svaki aspekt vašeg života, od onoga šta žele da jedu, do toga kada hoće da idu u bioskop, na kojoj strani kreveta spavaju, pa čak i kako punite mašinu za pranje veša.

2. Nekako ste vi uvek krivi

Iako mirno započnete razgovor, imate zapisane sve argumente, na zdrav način ukazujete narcisuna grešku, šta vas je povredilo, šta nije dobro u odnosu - na kraju ste vi uvek krivi.

Oni će vas naterati da posumnjate u sebe, počećete sebe zaista da preispitujete i tražite krivca u sebi. Zapamtite, narcis nikada ne preuzima odgovornost za svoje postupke.

3. Ne obraća pažnju na vas, svi ostali su važniji

Narcis vam ne pruža pažnju kao nekada. Prema svima je pažljiv, pokazuje se u najboljem svetlu, a vas vešto ignoriše. Kada ste postali njegova supruga, on je zadovoljio svoj ego. Sada mu je potrebno da se hrani nekom novom pažnjom, tuđim sjajem u očima kada ga vidi i hvalospevima. Zbog toga su narcisi često skloni preljubi.

4. Oni će uticati na vaš izgled i način života

Narcis vam nameće određeni stil života, oblačenja, izgleda, ponašanja... Postepeno u ogledalu vidite drugu osobu. Kreira vas kako on želi, kako bi vas kontrolisao tako da se osećate nemoćno bez njih i da ih nikada ne napustite čak ni kada u vama probude prezir.

5. Manipulacija tišinom

Kada se naljuti na vas, može da ćuti. U stanju je reč da ne progovori. Neće vam reći zašto je ljut, neće komunicirati sa vama, već će tišinom činiti da se još više preispitujete, osećate nesigurno i da sve više žalite zašto ste napravili grešku, koje niste ni svesni. Otvorena komunikacija je neophodna za zdrav i kvalitetan odnos, ali sa narcisom je to nemoguće.

6. Sve ređe ćete viđati svoje drage ljude

Dobro poznat način na koji narcis drži svoju žrtvu zarobljenu u braku jeste tako što ih izoluje. A to se nikada ne dešava odjednom. Obično je to kroz proces okretanja vas protiv drugih ili ubeđivanje da nikada ne bi mogli da vas brinu ili vole na način na koji vas vole. Ovo je posebno kada imate zajedničku decu i osećate se kao da nećete imati nikakvu pomoć ili podršku ako ga ostavite. Ne dozvolite da vas strah od samoće i zona komfora sprečavaju da izađete iz otrovne veze.

7. Izgubili ste sebe

Čekaju vas dobre i loše vesti onog dana kada konačno izađete iz narcisoidnog braka. Loša vest je da ćete otkriti da ste se potpuno izgubili i da vam se možda čak i ne dopada to što ste postali. Dobra vest je da vam odlazak otvara jednu novu stranicu u knjizi života, priliku da pronađete sebe, pa čak i da se ponovo stvorite u verziji koja najbolje odgovara vašoj prirodi i najluđim snovima.

Zaslužujete da budete sa muškarcem koji vas podstiče da volite sebe i da se kraj njega osećate spokojno.

Izvor: Prva.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još