Vlada stopirala autoput

BEOGRAD, 27. marta - Vlada Srbije nije prihvatila predlog Ministarstva infrastrukture da se koncesionaru za izgradnju autoputa Horgoš-Požega odobri započinjanje radova, saznaje Beta.
Konzorcijum "Apina-Por", sa kojim je sklopljen koncesioni ugovor, imao je rok do 31. marta da dostavi potrebne garancije da će obezbediti sredstva za ukupnu investiciju.

Koncesionar je ponudio garancije samo za prvu godinu radova, koji bi trebalo da počnu 1. aprila, što za većinu članova Vlade nije dovoljno za dobijanje saglasnosti da počnu radovi.

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica je u uoči sednice optužio ministre iz Demokratske stranke da zaustavljanjem početka radova vrše "pravu destrukciju ekonomskog razvoja zemlje".

Koštunica je u izjavi medijima naveo da je "pre samo nekoliko dana potpredsednik Vlade izjavio da ukoliko koncesionari hoće da sami finansiraju radove u ovoj godini, da onda radovi mogu odmah započeti".

"Sada vidimo da je stigao nečiji nalog da se ruši izgradnja autoputa, i takva odluka ministara DS predstavlja direktno i bezobzirno nanošenje neizmerne štete Srbiji i njenim građanima", naveo je premijer.

"Zbog ove nerazumne odluke neposrednu odgovornost za sve moguće dugoročne loše posledice po ekonomski razvoj zemlje snosiće sadašnji ministri iz DS", kazao je Koštunica.

Koncesionari "Por" i "Alpina" zatražili su da u prvoj godini sami finansiraju izgradnju autoputa pošto je finansijer "Dojče banka" saopštila da nije u mogućnosti da pruži garancije za izgradnju u predviđenom roku.

Ministar zadužen za sprovođenje Nacionalnog investicionog plana Dragan Đilas izjavio je u sredu da će vlada pokušati da nađe kompromisno rešenje kojim bi se koncesionarima omogućilo dodatno vreme da usklade obaveze sa ugovorom koji su potpisali sa prethodnom vladom. On je ukazao da Vlada Srbije ne može da uđe u projekat izgradnje autoputa Horgoš - Požega ako nema garancije da će on biti završen.

Pogledajte još