Program XIV Merlinka filmskog festivala

Četrnaesto izdanje Međunarodnog festivala queer filma Merlinka održaće se od 8. do 11. decembra 2022. godine u Domu omladine Beograda.

Sloganom Acta, non verba odnosno "Dela, ne reči" festival želi da istakne da podrška LGBT+ zajednici koja se zasniva na rečima i lajkovima ne daje rezultate i više nije dovoljna. Vreme je za dela. Vreme je za akciju! Vreme je za angažovanu filmsku umetnost, fizičko prisustvo i Merlinka filmski festival.

Tokom četiri dana manifestacije biće prikazano 80 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova.

Četvrtak, 8. decembar 20:00 ispred Velike sale

Otvaranje međunarodne izložbe Kvir Evropa

Dvadeset osam umetnika iz trinaest evropskih zemalja prikazaće svoje radove u okviru izložbe "Kvir Evropa" koju čini pedeset šest fotografija i prikazuju realnost LGBT egzistencije u Evropi.

Četvrtak, 8. decembar Velika sala – Svečano otvaranje

20:30 Peter von Kant
Igrani film
Režija: Francois Ozon
Uloge: Denis Ménochet, Isabelle Adjani, Khalil Ben Gharbia
Trajanje: 85 minuta
Francuska, 2022.

Peter von Kant, uspešan, poznati reditelj, živi sa svojim pomoćnikom Karlom, koga voli da maltretira i ponižava. Preko velike glumice Sidonie upoznaje i zaljubljuje se u Amira, zgodnog mladića skromnog imovinskog stanja.

Petak, 9. decembar 2022. Klub – Revija kratkih i animiranih filmova

16:00 Kratki animirani filmovi: Homoperspektive, Moderni kvir heroji, Iza maski, Crna kutija, Lonac, Kamil, Eiko, Aprilski pljuskovi, Ovo je Katarina, Upoznavanje sa stancima na internetu, Ikarova katarza, Autovan i autističan, Nas dve, Poslednja anomalija, Mislim na tebe, Hoćemo li razgovarati, Jednom sam prošao

18:00 Kratki igrani filmovi: Xutaj, Oniks, Uživanje, Lov , Plima i oseka

20:00 Kratki igrani filmovi: Dečko, Nevaljalo mesto, Pseći prijatelj, Treba da nahranim mačku, Piši ovde, Previše grubo, Autovanje uz pomoć vremeplova, Prilagođavanje, Služba

Petak, 9. decembar 2022. Sala Amerikana – Dokumentarni filmovi

17:00 Politička tela
Režija: Pedero Henrique Franca
Dokumentarni film
Trajanje: 102 minuta
Brazil, 2022.

U vreme kada se krajnja desnica penje na vlast širom sveta, na brazilskim opštinskim izborima 2020. godine zabeležen je iznenađujući rekord LGBT kandidata bez presedana. Ovaj film prati četiri mlada kvir političara tokom njihovih izbornih kampanja i otkriva njihovu borbu da afirmišu svoja prava da postoje i budu saslušani.

19:00 Komad sveta
Dokumentarni film
Režija: Tarcísio Rocha Filho, Victor Costa Lopes, Wislan Esmeraldo
Trajanje: 75 minuta
Brazil, 2022.

Četiri ugledne žene i majke LGBT osoba dele svoje živote i svoja iskustva sa majčinstvom.

21:00 Zovem se Andrea
Dokumentarni film
Režija: PratibhaParmar
Trajanje: 94 minuta
SAD, 2022.

Ovo je priča o kontroverznoj feminističkoj spisateljici i intelektualki Andrei Dvorkin, koja je ponudila revolucionarnu analizu muške nadmoći sa ikonoklastičkim štihom. Decenijama pre #MeToo pokreta, Dvorkin je prozvala rasprostranjenost seksizma i kulture silovanja i način na koji utiču na svakodnevni život svake žene.

Petak, 9. decembar 2022. Velika sala – Igrani filmovi

16:30 Treće telo
Igrani film
Režija: Zohar Melinek Ezra, Roey Victoria Heifetz
Uloge: Susanne Bredehoft, Roey Victoria Heifetz, Maurice Rosenthal, Matthias Luckey
Trajanje: 76 minuta
Izrael, 2020.

Viktorija, transrodna žena, kreće na putovanje u potrazi za oslobađanjem od tereta tela i njegovih ograničenja.

18:30 Čaura
Igrani film
Režija: Leonie Krippendorff
Uloge: Lena Urzendowsky, Jella Haase, Lena Klenke, Elina Vildanova
Trajanje: 95 minuta
Nemačka, 2020.

Nora, stidljiva 14-godišnja devojka iz Berlina, nikada neće zaboraviti ovo prevruće leto. Okružena ljudima sa poremećenim biografijama, iz različitih kultura i porekla, ona se probija u odraslo doba. Nora dobija prvu menstruaciju, zaljubljuje se u drugu devojku, uči da se zalaže za sebe i prvi put joj slome srce. Kada se leto završi, za Noru stvari više nikada neće biti iste.

20:30 Zabrinuti građanin
Igrani film
Režija: Idan Haguel
Uloge: Shlomi Bertonov, Ariel Wolf
Trajanje: 82 minuta
Izrael, 2022.

Satirična parabola o podmuklim načinima na koje privilegije mogu osloboditi unutrašnje predrasude. Ben misli o sebi kao o liberalnom i prosvećenom gej muškarcu, koji živi u savršenom stanu sa svojim dečkom Razom. Sve što nedostaje da bi se slika upotpunila je beba, koju par pokušava da ostvare. U međuvremenu, Ben odlučuje da unapredi svoj nadolazeći kvart u tvrdom južnom Tel-Avivu tako što će posaditi novo drvo u svojoj ulici. Ali njegovo dobro delo ubrzo pokreće niz događaja koji dovode do brutalnog policijskog hapšenja eritrejskog imigranta. Osećaj krivice koji sledi suštinski će dovesti u pitanje Benovu viziju sebe i svog društva, u tom procesu preteći da uništi njegovu vezu i težnje za očinstvom. Satirična parabola o podmuklim načinima na koje privilegije mogu osloboditi unutrašnje predrasude.

Subota, 10. decembar 2022. Klub – Revija kratki filmova

16:00 Kratki igrani filmovi: Talcahuano, Sanjati, tako dugo, Ona je protagonistkinja, Ne šalji poruke bivšoj, Brača, Tendencija, Hrišćanin, Ja sam Leo

18:00 Publika bira najbolji kratki film do 10 minuta trajanja: Sveti Roke, Njeno platno, Poljubi me, Akvarijum, Plinska vila, Dostavljač, Zvižduci, Peder POP, Diši, Ona me obuzima, Đavo u meni, Tišina, dragi, Kodesk oblačenja, Sana, zavodnica stranca, Dolazak kući

20:00 Kratki igrani filmovi: Frida (rediteljka će predstaviti film), Labudica u centru, Mindanao, Alba Vulva, Zadrži/izbrišu

Subota, 10. Decembar 2022. Sala Amerikana – Dokumentarni filmovi

17:00 Kvir sam, prijatelji moji
Dokumentarni film
Režija: Ahhyun Seo
Trajanje: 81 minut
Koreja, 2022.

Film prikazuje veoma važno poglavlje Kang-Won-ovog života: njegovo autovanje i promene kroz koje prolazi u očima njegovog najboljeg prijatelja Ag-hyuna. Ovo je priča o prijateljstvu dvojice mladića iz različitih sredina koji su odrastali zajedno preispitujući, istraživajući i, naravno, svađajući se zajedno. Dok se Kang-Won bori da prijvati svoju seksualnost i nacionalnost, Ah-hyun se pita šta znaći pronaći sebe i prihvatiti druge onakvima kakvi zaista jesu.

18:00 Trans odiseja
Dokumentarni film
Režija: Nicolas Videla
Trajanje: 96 minuta
Čile, 2021.

Poslednji nastup kabarea Trans odiseja poklapa se sa nemirima u Čileu 18. oktobra 2019. Usred pobune, Anastasija se bori da ponovo ujedini bivše članove glumačke ekipe, ali Maraka, njena najbolja prijateljica, ne želi da nastavi da igra. Amnezija, filmski stvaralac i poslednja preostala umetnica u kompaniji, kreće na filmsko putovanje kroz snimke i intervjue grupe prijatelja koji iza sjaja, perja i perli otkrivaju svoje istorijske rasprave i složenost prijateljstva, nasleđa i kolektiviteta u ovom patrijarhalnom sistemu.

21:00 Štikle iznad točkova
Dokumentarni film
Režija: Pau Canivell
Trajanje: 68 minuta
Španija, 2022.

Reditelj i ekipa filma biće gosti Merlinka festivala

Porodica dreg kraljica i transrodna žena putuju kamp kućicom u Mursiju, region u ruralnoj Španiji, da pruže svoju podršku klincu koji je pretrpeo homofobični napad u njegovoj školi.

Subota, 10. decembar 2022. Velika sala – Igrani filmovi

16:30 Drugo ja

Režija: Amir Tavakoli
Uloge: Amin Zendegani, Mina Vahid, SirousMeymanat, NasimAdabi
Trajanje: 87 minuta
Iran, 2021.

Trans devojka se vraća porodici posle dvanaest godina.

18:30 Varljiva svetlost
Igrani film
Režija: João Pedro Rodrigues
Uloge: Mauro Costa, André Cabral
Trajanje: 67 minuta
Portugal, Francuska, 2022.

Godina je 2069. i Kraljevina Portugal je u opasnosti da izgubi svog vladara. Njegovo Veličanstvo Alfredo je na samrti, a kraljevski unuk trči okolo zaokupljen sićušnim modelom vatrogasnog vozila. Krhki Alfredo je stoga uljuljkan živopisnim uspomenama na svoju mladost i bezgraničnom maštom. On se priseća vremena kada je, kao mladi princ odlučio da napusti raskošno porodično imanje, ispunjeno raskošnim kolonijalnim nasleđem i uđe u stvarni svet. Vreme kada je gledao kako ogromni požari gore kroz portugalske šume i, savladan tugom za životnom sredinom, odlučio je da preuzme uzde u svoje ruke – i postao je dobrovoljni vatrogasac. I o vremenu kada je u brigadi pronalazio ne samo slobodu i zadovoljstvo, već i senzualnu igru, pesmu, ljubavi goruću privlačnost.

20:30 Burazeri
Igrani film
Režija: Nicholas Stoller
Uloge: Billy Eichner, Luke Macfarlane, Guy Branum
Trajanje: 115 minuta
SAD, 2022.

Bobi je neurotični voditelj podkasta koji rado ide na Tinder sastanke i zadovoljan je time što nema ozbiljnu vezu. To se sve menja kada upozna Arona, jednako nezainteresovanog advokata koji voli da se muva sa momcima. U čestom kontaktu, oba muškarca počinju da pokazuju svoje ranjive strane dok se njihova neosporna privlačnost pretvara u nešto što liči na vezu.

Nedelja, 11. decembar 2022. Klub – Revija dokumentarnog i regionalnog filma

16:00 Kratki dokumentarni filmovi: Moj dragi, sovjetski, Automehaničarska radnja, Nidhal, Autsajderi, Prijatelji i povlastice, Ispod površine, Vavilon

18:00 Kratki dokumentarni filmovi: Maldita, Ljubavna pesma Sarajevu, Braća i sestre, Blizu tebe, Očvrsni u karantinu

20:00 Kratki regionalni filmovi: Drvo tamjana, Borba i dalje traje, Noćna vožnja, Perike, Četiri tablete za noć, Priručnik za raskid

Nedelja, 11. decembar 2022. Sala Amerikana – Dokumentarni filmovi

17:00 Berberisanje
Režija: Broderick Fox
Trajanje: 61 minut
SAD, 2022.

Berberisanje je intimni dokumentarni portret trojice kvir muškaraca koji menjaju pojam tradicionalne berbernice. Devan Šimojama je crni američki umetnik, koji je u brzom usponu, čija serija slika u berbernicama se oslanja na afrofuturizam i želi da Crna berbernica bude inkluzivniji prostor. Džesi Anderson je mladi transrodni kanadski berberin i vlasnik berbernice Veliki Brat, gde trans, rodno nekonformisane i kvir mušterije znaju da neće morati da se "vrate u orman" da bi se ošišale. Ričard Savi, australijski „goli berberin“, je fetiš berberin/porno glumac i bivši "gospodin Koža iz Sidneja" koji vas poziva da ostavite svoj stid i odeću pred vratima i da svom šišanju dodate moć seksualne želje. Njihove priče, umetnost i aktivizam modeliraju načine na koje možemo da presečemo toksičnost muške krhkosti u korist društvene uključenosti i lične slobode.

19:00 Do daske
Režija: Aleksandar Reljić
Trajanje: 63 minuta
Srbija, 2022.

Reditelj i ekipa filma biće gosti Merlinka festivala

Početkom 2020. u svim medijima su se pompezno najavljivala hapšenja pedofila političara i drugih javnih ličnosti. Policija je 28. januara 2020. umesto njih uhapsila modnog fotografa, stilistu i DJ-a iz Novog Sada Srđana Švelja. Pre zvaničnog privođenja, mediji su već objavili da je Šveljo "pedofil", koji je "silovao, podvodio, drogirao i fotografisao dečake u pornografske svrhe". Tabloidi su ga nazvali monstrumom i predatorom i njegov lik objavljivali na naslovnim stranama. Iako je tužilaštvo u Novom Sadu podiglo optužnicu u kojoj nijedna tačka optužnice nije bila povezana sa pedofilijom, javnost to nije mogla da sazna, jer je suđenje bilo zatvoreno. Čoveku su uništeni život i ugled, a najavljena hapšenja političara pedofila se do danas nisu dogodila.

21:00 Agnes u kadru
Dokumentarni film
Režija: Chase Joynt
Trajanje: 75 minuta
Kanada, 2022.

Godine 1958, mlada trans žena po imenu Agnes priključila se studiji o polnim poremećijama na Univerzitetu Kalifornija u Los Anđelesu kako bi na bilo koji način dobila pomoć u nameri da uskladi pol. Njena priča se dugo smatrala izuzetnom sve dok 2017. godine nisu pronađeni nikada do sada viđeni dosijei drugih pacijenata. U režiji Chasea Joynta i sa transrodnim umetnicima i performerima, film kroz njihovu glumu predstavlja stvarne događaje kako bi udahnuo novi život ranije nepoznatih ljudi koji su redefinisali rod sredinom prošlog veka.

Nedelja, 11. decembar 2022. Velika sala – Igrani filmovi

16:30 Polako tigre
Igrani film
Režija: Karel Tuytschaever
Uloge: Mickaël Pelissier, Giada Castioni, Casper Wubbolts, Hilde Wils, Evgenia Brendes, Benjamin Ramon
Trajanje: 60 minuta
Belgija, 2022.

Neočekivani trenutak u seansi sa klijentom suočava psihologa sa sopstvenim unutrašnjim svetom. Otuđen izolacijom svog naizgled savršenog gradskog života, psiholog se susreće sa ekstremnom nesposobnošću da razume i prihvati sopstvenu ljudsku prirodu. Njegove neizbežne želje za muškim klijentom primoravaju psihologa da pogleda ko on ne želi da bude. To je jedini način da sazna ko je on zaista. Smiri se je intimni portret ranjivog muškarca tokom prave i nepremostive romanse. Ovaj autorski film ispituje kako se filmski medij može obeležiti i iskoristiti da se fizičkost postavi kao narativ ispred objektiva, i kako isto audiovizuelno delo može da pruži, koliko je to moguće, isto iskustvo kako gledaocima koji čuju, tako i onima koji ne/delimično čuju.

18:30 Ajsmajer
Igrani film
Režija: David Wagner
Uloge: Gerhard Liebmann, Luka Dimić, Julia Koschitz
Trajanje: 87 minuta
Austrija, 2022.

Potporučnik Ajsmajer je najstrašniji trener i mačo model u austrijskoj vojsci koji živi kao gej muškarac u tajnosti. Kada se zaljubi u mladog, otvoreno gej vojnika, njegov svet se okreće naglavačke. Film je snimljen na osnovu istinitog događaja.

Ajsmajer

20:30 Kristina
Igrani film
Režija: Nikola Spasić
Uloge: Kristina Milosavljević, Marko Radišić, Jelena Galović
Trajanje: 90 minuta
Srbija, 2022.

Reditelj i ekipa filma biće gosti Merlinka festivala

Igrani film zasnovan na stvarnoj ličnosti Kristini koja u filmu glumi samu sebe. Kristina je transrodna seks radnica koja živi sa mačkom, sakuplja antikvitete i prolazi kroz sesije regresije bez hipnoze. Posle jedne seanse, slučajno upoznaje Marka i u tom trenutku se rađa platonska ljubav između ovo dvoje ljudi čiji slučajni susreti tek predstoje. U potrazi za antikvitetima, Kristina sve više otkriva hrišćanstvo i prihvata ga kao jedinu istinu. Marko prihvata Kristinu kao ženu, ali mu smeta što ona ne može da mu rodi decu.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još