Održana svetska premijera španskog filma "Štikle iznad točkova" na Merlinka festivalu

Na 14. izdanju Međunarodnog festivala queer filma Merlinka, u subotu 10. decembra održana je svetska premijera filma "Štikle iznad točkova" španskog reditelja Paua Canivella, uz prisustvo šestoro članova ekipe filma. U ovom dokumentarnom ostvarenju, porodica dreg kraljica i transrodna žena putuju kamp kućicom u Mursiju, region u ruralnoj Španiji, da pruže podršku klincu koji je pretrpeo homofobični napad u svojoj školi.

Reditelj filma Pau Canivell ispričao je kako je dobio ideju za film:

- Kao dreg porodica provodimo puno vremena jedni s drugima. Kada smo čuli tu vest na TV-u, pomislili smo kako moramo da uradimo nešto u vezi toga, jer to dete nema na koga da se ugleda. Pomislili smo da mi možemo da napravimo dreg šou i pokažemo mu kako nije sam, da postoje drugi queer performeri. Otišli smo kamp kućicom tamo i odlučili da sve to snimimo.

Foto: Damir Dervišagić

Pau Canivell nije bio samo reditelj, već je i učestvovao u filmu s druge strane kamere:

- Scene sam režirao iznutra. Zabavan deo toga što smo kao porodica je što sam im govorio šta da rade, ali sam bio unutar svega što se dešava. Tako je bilo prirodnije jer nisu slušali instrukcije iza kamere, sve se dešavalo u stvarnom životu. Bio je to normalan tip konverzacije i naše dnevne rutine.

Martí Montanyà, producent filma "Štikle iznad točkova", o premijeri na Merlinki je rekao:

- Na fakultetu smo tragali za filmovima sličnim onom koji smo želeli da predstavimo. Videli smo da su neki sjajni filmovi španskih reditelja prikazani ovde, pa smo pomislili da je Merlinka kul. Tako smo poslali film, i festival ga je prihvatio. Veoma smo srećni zbog toga.

O stvaranju filma Martí Montanyà je rekao:

- Bilo je izazovno, jer je to bio fakultetski projekat. Nismo imali iskustva niti previše sredstava, ali svejedno smo odlučili da uradimo film. Da smo imali vremena, možda bismo ga pripremili bolje, ali ovako je bilo spontanije i zabavnije.

Foto: Damir Dervišagić

Festival Merlinka u nedelju 11. decembra u 20:30 u Domu omladine Beograda zatvara srpski igrani film "Kristina" reditelja Nikole Spasića, sa Kristinom Milosavljević, Markom Radišićem i Jelenom Galović. Film je zasnovan na stvarnoj ličnosti Kristini koja u filmu glumi samu sebe. Kristina je transrodna seks radnica koja živi sa mačkom, sakuplja antikvitete i prolazi kroz sesije regresije bez hipnoze. Posle jedne seanse, slučajno upoznaje Marka i u tom trenutku se rađa platonska ljubav između ovo dvoje ljudi, čiji slučajni susreti tek predstoje.

Autor: Nadlanu.com
Foto: Damir Dervišagić

Pogledajte još