Sednica opština sa severa Kosova

Na sednici koja počinje u 12 sati biće razmatrana aktuelna političko bezbednosna situacija, a posebno dogovor predstavnika Vlade Srbije i Kfora.

Kako je ranije saopšteno, odbornici će najpre raspravljati o uklanjanju barikada, a razgovaraće i o sastanku koji je održan sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem u Beogradu.

Šef pregovaračkog tima Srbije Borislav Stefanović je u ponedeljak rekao da na sednici skupštine četiri opštine - Leposavić, Zvečan, Kosovska Mitrovica i Zubin potok, neće biti on i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović.

Prema mišljenju Stefanovića, na odbornike tih skupština opština se neopravdano vrši veliki pritisak, jer oni danas odlučuju samo o načinu sprovodjenja sporazuma koji je sa Kforom sklopila njihova država - Srbija.

Stefanović je ponovio da sporazum koji su prošle sedmice postigli on i komandant Kfora Erhard Biler, nije savršen jer pre svega ne omogućava ulaz robe u vozilima nosivosti veće od tri i po tone, ali je istakao da je u datim okolnostima to dobar sporazum.

Predstavnici Srba sa severa Kosova poručili su u ponedeljak gradjanima na barikadi u Rudaru da je obaveza srpskog naroda da bude uz svoju državu Srbiju i da podrži odluke Beograda iako im se nesto ne svidi, jer je to, kako su naveli, u obostranom interesu.

BEOGRAD, 9. avgusta 2011. (Beta)

Pogledajte još