OSTAVLJA ČETIRI POSLEDICE: Tuširanje vrućom vodom može da šteti zdravlju i lepoti

Previše topla voda je loša za kožu, kosu, ali može da napravi i problem sa visokim krvnim pritiskom, smatraju stručnjaci.

Kako temperature padaju, nema ništa lepše nego otići pod vrući tuš. Međutim, tuširanje previše toplom vodom može negativno da utiče na vaše zdravlje.

Uz preporuku da treba koristiti hladniju vodu lekari su istakli nekoliko načina na koje vruća voda može da bude loša za vaše zdravlje.

Pogoršava akne

Prema rečima stručnjaka, vruća voda može da oštetiti vašu kožu i pogorša akne.

- Vruća voda uklanja s kože prirodna ulja i zdrave bakterije - rekao je ranije za "Fox News" Jen Rejs, osnivač "Skin laundry".

Prouzrokuje suvu i osetljivu kožu

Tuširanje izrazito toplom vodom zapravo može da učini vašu kožu veoma suvom.

- Predugo tuširanje (posebno vrućom vodom) može skinuti s kože prirodna ulja, uzrokujući da postane suva - rekao je farmaceut Abas Kanan.

Da biste zadržali kožu hidriranu nakon tuširanja, koristite kremu na vodenoj bazi.

Usporava rast kose

Ljudi koji se tuširaju veoma toplom vodom su u opasnosti da oštete svoju kosu.

- Vruća voda usporava protok krvi, a vašem vlasištu je potrebna dobra cirkulacija kako bi podstakla zdrav rast kose - rekla je Sem Cinkir, izvršni direktor Este Medical Group.

Tuširanje toplom vodom takođe može da učini vašu kosu lomljivom ili podložnijom lomljenju, što zauzvrat može da dovede do gubitka kose.

To je, kako je rekla, zato što kada imate toplu vodu na temenu, ona otvara pore, čineći koren vaše kose slabijim, omogućavajući joj da lakše opada.

Pokreće ekcem i slična zdravstvena stanja

Koliko god da su topli tuševi prijatni, oni mogu da pogoršaju postojeće zdravstveno stanje.

- Više temperature olakšavaju isušivanje kože i pogoršavaju stanja poput ekcema - rekao je Adam Fridman, MD za "Healthline".

Vruća voda takođe može da poveća vaš krvni pritisak, što može da bude vrlo opasno i dovede do pogoršanja srčane bolesti.

Izvor: Vijesti.me
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još