OD PRIRODNIH SASTOJAKA: Napravite maske za ruke koje će zaštititi kožu u hladnim zimskim danima

U zimskom periodu, koža naših ruku konstantno je izložena nepovoljnim spoljašnjim uticajima koji dovode do njenog pojačanog sušenja. Stanje naše kože kao i kose, dodatno se pogoršava usled izloženosti vetru, naglim promenama temperature, i niskoj vlažnosti vazduha.

Pored redovne nege ruku, u svoj ritual možete da uvrstite i prirodne preparate koji će vašim rukama pružiti dodatnu negu. To mogu biti specijalne maske, komercijalne ili napravljene kod kuće, koje sadrže aktivne sastojke čija je uloga da hrane i hidriraju suvu i osetljivu kožu.

Da biste u ovom nepovoljnom periodu godine sačuvali delikatnu kožu svojih ruku i održali je gipkom, mekom i hidriranom, dovoljno je da pratite svega nekoliko korisnih saveta. Oni će vam poslužiti kako biste napravili maske za ruke od prirodnih sastojaka i obezbedili im potrebnu negu u hladnim danima koji dolaze.

1. Masku za ruke pripremite od jedne kašike meda i isto toliko maslinovog ulja. Nanesite smesu na mokre ruke pa navucite plastične rukavice. Ostavite da smesa deluje oko pola sata, pa onda isperite mlakom i na kraju hladnom vodom. Ne zaboravite da posle maske na ruke nanesete kvalitetnu hidrantnu kremu.

2. Za izrazito suve ruke, napravite masku od maslinovog ulja, jednog žumanceta i malo limunovog soka. Mešajte dok se smesa ne ujednači, pa je nanesite na ruke. Držite je oko 15 minuta, potom je isperite prvo mlakom, pa hladnom vodom i namažite odgovarajućom kremom.

3. Hidrantnu masku za ruke napravite od pola banane, kašike meda i dve kašike pavlake. Kada je nanesete, umotajte ruke u plastičnu kesu ili celofanske rukavice i držite tako što duže, ako možete i sat vremena, pa ih tek onda operite toplom vodom. Odmah ćete da primetite promene na koži vaših ruku koje će biti meke, nežne i svilenkaste na dodir.

Hidratantnu kremu moramo nanositi više puta u toku dana za maksimalne efekte (5–6), pa su mala pakovanja za tašnu veoma pogodna kako bi se krema uvek našla pri ruci. Pored toga, kremu uvek treba utrljati u zanoktice, kao i na nokte, jer se i oni jednako suše u toku zime.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još