Vestervele u Prištini, tokom dana i na Jarinju

PRIŠTINA, 11. avgusta 2011. (Beta) - Nemački ministar spoljnih poslova Gido Vestervele pohvalio je u četvrtak napredak Kosova u svim oblastima a posebno u ekonomiji i izrazio spremnost Nemačke da podrži Prištinu u svim demokratskim procesima.

Vestervele je tokom sastnka sa predsednicom Kosova Atifetom Jahjagom, kako je saopšteno iz predsedničkog kabineta, istakao značaj saradnje i koordinacije aktivnosti Kosova sa zemljama članicama EU, posebno sa Nemačkom, kao zemljom koja podržava Kosovo u svim oblastima.

Nemački šef diplomatije ukazao je i na značaj informisanja Nemačke o svim aktivnostima koje se preduzimaju na Kosovu.

Jahjaga je ocenila značaj jačanja i produbljivanja saradnje Kosova i Nemačke kako na političkom, tako i na ekonomskom planu i izrazila uverenje da Nemačka može pomoći unutrašnju i spoljnu konsolidaciju Kosova. Prema njenim rečima, dijalog o tehničkim pitanjima izmedju Prištine i Beograda ima za cilj pronalaženje rešenja oko konkretnih praktičnih pitanja.

Vestervele bi nakon sastanka sa zvanicnicima trebalo da poseti i administrativni prelaz Jarinje. Vestervele je prvi sef diplomatije neke clanice EU koji dolazi na Kosovo nakon izbijanja krize na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak prema centralnoj Srbiji.

Pogledajte još