Daj ime mostu

Prva imena - "Nenadov ili Zoranov most", po bivšem gradonačelniku Beograda Nenadu Bogdanoviću i premijeru Srbije Zoranu Đinđiću, predložio je predsednik Srbije Boris Tadić.

Gradskoj komisiji za imenovanje ulica i trgova počeli su da pristižu i predlozi građana, pa neko smatra da bi most na Adi trebalo da se zove- Beogradska harfa, Harfa ili most dr Arčibalda Rajsa.

Bilo je i neformalnih idje da se novi most zove Pavlov (po preminulom patrijarhu), Dražin (po generalu Mihailoviću), Novakov (po teniseru Novaku Đokoviću).

Da se prelaz nazove Harfa ili Most Arčibalda Rajsa, gradskoj Komisiji predložio je jedan Beograđanin.

Ako imate neku dobru ili originalnu ideju kako da se zove most, iskoristite priliku i tokom subote i nedelje 13.i 14. avgusta, prošetajte preko novog mosta i predložite neko ime.

Prilazi mostu su iz Radničke ulice i ulice Savski nastup. S obe strane mosta, kako je najavljeno, građani će moći da ispune anketni listić i napišu predlog imena.

Predviđeno je da svaki prolaznik napiše po jedan predlog, ali po želji će biti moguće da se na listiću ostavi i više ideja. To, ipak, ne znači da će, ako većina građana predloži jedno ime, most tako i biti nazvan.

U obrazloženju se navodi da most ima simbole harfe, dok je dr Rajs prijatelj Srbije koji je po svojoj volji sahranjen u Srbiji.

Inicijativu da se most zove Beogradska harfa potpisali su dramski umetnici Beograda.

Imena ulica, trgova, mostova može da predloži svako, od pojedinaca do grupa građana i raznih institucija.

Ako smatrate da bi most trebalo da se zove po nekoj ličnosti, osnovni uslov je da je od smrti te osobe prošlo tri godine.

Pošto Komisija prihvati inicijativu, predlog se šalje Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, pa ako je njihovo mišljenje pozitivno, konačnu odluku donosi Skupština grada.

Ima predloga da se most zove i po Nikoli Tesli, ali i Čukarički, Beogradski, Most na Adi, Žirafa.
Kako biste vi nazvali novi most preko Ade Ciganlije?

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.