Ki gong za probleme s očima

Jedna od najčešćih boljki modernog čoveka jesu problemi s očima. Dugo sedenje na poslu ispred kompjutera, pogrešno držanje tela, gledanje TV-a ili disfunkcija nekih organa dovode do naprezanja očiju. Posledice toga su suzne, nadražene i suve oči ili glavobolja. Specijalnim ki gong vežbama za oči, ove pojave mogu da se spreče. 

Ki gong se zasniva na isceliteljskoj snazi samog organizma i oka, polazeći od činjenice da ne vidi oko, već mozak. Ki gong za oči osmislio je Žong Haijing, profesor tradicionalne kineske medicine, koji živi i radi u Beču. Kombinovanom terapijom ki gonga i masaže očiju, Haijing obećava ublažavanje očnih problema. Očnom meditacijom umorne oči dospeju u stanje opuštanja, a mentalnom vežbom za podsticanje energije može da se usporiti glaukom. 

Tokom treninga ne uzimaju se lekovi, već pacijent radi na sebi. Posebno se ističe masaža predela oko očiju ili određenih tačaka na ručnim zglobovima. Redovnim svakodnevnim treningom mogu se smanjiti kratkovidost i dalekovidost.  

Ki gong je metoda tradicionalne kineske medicine stara više od 5.000 godina. Kineski medicinari i danas primenjuju ove metode, ali u transformisanoj i društvenim potrebama pilagođenoj formi. Ki gong ima za cilj da čitav organizam podigne na zdravstveni maksimum. Pri tom se polazi od toga da jedan organ utiče na drugi, a lečenje jednog organa može da bude uspešno samo ako su istovremeno svi drugi organi zdravi. Postoje različite vrste ki gonga, na primer, ki gong za kičmeni stub. 

Compress

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.