STRUČNJACI OTKRIVAJU: Kada krema za ruke ima najbolji efekat?

Ako imate suvu kožu, verovatno vas hladno vreme, vetar i stalno pranje ruku dovode "do ludila" – koža ruku nikako da se umiri i dovoljno nahrani, stalno je zategnuta do tačke pucanja.

Čak i oni koji nemaju suvu kožu tokom zimskog perioda, naročito kada duva vetar, moraju da posvete dodatnu pažnju svojoj koži.

Dermatolozi imaju savet za vas. Svako ko ima suvu kožu trebalo bi da poštuje tačan trenutak kada se maže krema, da bi imala najbolje dejstvo.

Najpre, ruke perite blagim sapunom i trljajte dovoljno dugo, da ne biste morali da pribegavate jakim hemijskim sredstvima sa alkoholom koja dodatno isušuju kožu. Kada završite pranje, isperite ih mlakom vodom i onda imate tačno dva minuta za nanošenje kreme.

Zašto baš dva minuta? Dermatolog dr Vitni Bou objasnila je da je to savršeni period kada će koža upiti vlagu od pranja ruku, a zatim će je krema "zarobiti" i neće dozvoliti da se koža dodatno isuši.

- Ako čekate predugo nakon pranja, propuštate taj zlatni trenutak kada je koža još uvek pod dejstvom vode. Čim voda ispari biće suvlja nego inače. A ako koristite vruću vodu, računajte na još suvlju, iritiranu kožu - rekla je ona.

Stvar je u tome da iskoristite ta dva minuta da kožu namažete umirujućom, bogatom kremom koja će je dubinski negovati. Pošto hladno vreme i često pranje otklanjaju i zaštitnu barijeru kože, dobre masnoće na njenoj površini, birajte kremu koja sadrži prirodne masnoće. Dubinski će nahraniti kožu i podstaći stvaranje dobrih bakterija na njenoj površini.

Za suvu kožu ruku, pa čak i za ispucale usne može vam poslužiti mast sa visokim sadržejem pantenola. Suva koža ruku će brzo upiti mast koju ste namazali, a ako vam baš smeta osećaj "zamašćenih" ruku, namažite samo nadlanice, koje su svakako najugroženjije.

Izvor: Vijesti.me
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još