MOĆ SEKSA: Šta se dešava sa organizmom ako svakog dana vodite ljubav?

Jedno od najčešćih pitanja koje se nameće kad govorimo o seksu je ono o učestalosti seksualnih odnosa. Bez obzira na to koliko često gori iskra u vašoj spavaćoj sobi, verovatno ste se bar jednom zapitali kakva je statistika i koliko često ljudi vode ljubav?

Brojna su se istraživanja pozabavila ovom temom i sva jednoglasno tvrde da je najmanji broj odraslih osoba koje vode ljubav svakog dana. Konkretno, samo četiri posto ispitanika je izjavilo da svakodnevno ima seksualne odnose.

Poznato je da je seks dobar za naš organizam, ali najvažnije je zapamtiti da bi ljubav trebalo da vodite tačno onoliko često koliko vi to želite.

Ipak, ako svakodnevno vodite ljubav, to može imati brojne prednosti za vaš organizam. Ova tvrdnja se ne odnosi isključivo na penetraciju, već na sve seksualne aktivnosti zbog kojih se u tom trenutku osećate dobro.

Poljupci, dodiri, solo-igra ili oralni seks, svaka od ovih intimnih aktivnosti može pozitivno da utiče na naše psihofizičko zdravlje ako je praktijujemo svakodnevno. U nastavku pročitajte šta se događa s našim telom ako svakodnevno vodimo ljubav.

1. Poboljšava seksualnu funkciju

Ponavljanje je majka znanja, dobro nam je poznata uzrečica koju možemo iskoristiti i u ovom kontekstu. Što češće vodimo ljubav, osećaj je intenzivniji, a orgazmi su eksplozivniji. Takođe, osobe koje imaju nizak libido, taj problem mogu vrlo lako da reše češćim seksualnim odnosima.

2. Pomaže kod menstrualnih bolova

Iako neke žene ne mogu da zamisle seks za vreme ciklusa, to je jedna od najstarijih i najučinkovitijih metoda za ublažavanje menstrualne boli. Orgazam je najbolji lek protiv bolnog stomaka, a svakodnevno seksualno uzbuđenje oslobađa hormone koji pomažu kod boli i mogu da smanje trajanje menstruacije.

3. Pomaže da bolje spavamo

Ugodan seks podstiče naše telo na oslobađanje hormona sreće, oksitocina i endorfina. Oni podstiču lepršave, intimne osećaje i želju za još seksa. Ako to radite često, polni hormoni će vam pomoći da bolje spavate, a prednosti kvalitetnog sna ne moramo posebno opisivati.

4. Smanjuje stres

Već spomenuti hormoni zaslužni su za podsticanje dobrog raspoloženja. Ako ste pod stresom, verovatno vam je teško da se opustite i da razmišljate o seksu. Ipak, ako na taj način odlučite da izbacite stres, osetićete olakšanje. Svakodnevne aktivnosti pod čaršavom mogu vam pomoći da se lakše nosite sa svakodnevnim stresom. Seks izaziva pozitivna osećanja, a neka istraživanja tvrde da se možete dobro osećati i zbog jučerašnjeg seksa.

5. Pomaže kod koncentracije

Redovan seks pomaže ženama da bolje pamte, a za to je zaslužan već spomenuti koktel hormona koji se ispuštaju tokom seksa. Takođe, seks aktivira i hipokampus, područje mozga u obliku potkovice koje igra važnu ulogu u prebacivanju informacija iz kratkoročnog u dugoročno pamćenje.

6. Može vas zbližiti s partnerom

Ne nazivaju uzalud oksitocin hormonom ljubavi. Ovaj hormon se, osim kod seksa, oslobađa i u ranim fazama ljubavi. Parovi koji češće vode ljubav, imaju i više poverenja jedno u drugo, smireniji su, opušteniji i srećniji. Istraživanje iz 2017. godine tvrdi da sjaj nakon seksa traje oko 48 sati, a svakodnevne aktivnosti u krevetu parove zbližavaju na još višem nivou.

Izvor: Zadovoljna.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još