PSIHOLOZI OBJAŠNJAVAJU: Zašto je opasno dozvoliti deci da jedu ispred ekrana?

Dete koje gleda televiziju ili neku drugu vrstu ekrana dok jede uobičajen je prizor u većini domova. Isto tako, možda ste više puta videli majku da hrani svoje dete dok se ono igra sa njenim mobilnim telefonom ili tabletom.

Mnogi roditelji pribegavaju raznim trikovoma za vreme obroka, a njihova namera može da bude da navedu dete da prestane da trči po sobi i mirno sedne i jede ili da ga motivišu da pojede veće količine bez bilo kakvog otpora.

To takođe može da bude način odvraćanja pažnje deteta tako da pojede hranu koja mu se ne sviđa, a da doslovno nije ni svesno šta jede, piše "Parent Circle".

Iako namera roditelja ovakvim načinom ponašanja najverovatnije nije loša, može da dovede do ozbiljnih posledica, upozorava psiholog i stručnjak za odgajanje dece Laura Markam koja, kako kaže, jedenje pred ekranima oštro osuđuje i smatra ga veoma problematičnim.

- Kao prvo, istraživanje je pokazalo da hranjenje dece uopšteno nije dobra ideja. Čim budu u mogućnosti, treba ih podsticati da sami koriste pribor i jedu. Kad kažu da su gotovi, nemojte ih terati da jedu još. Dajte im izbor različitih hranljivih vrednosti i pomozite im da razviju zdrav odnos sa hranom. Naučiće da jedu kad su gladni. Drugo, nikada ne dopustite da jedu ispred ekrana jer će tako deca prestati da budu svesna hrane koju jedu i neće obraćati pažnju na telesne znakove koji im signalizuju da su siti - objašnjava Markam.

Ona dodaje da većina dece može da se navikne da jede isključivo pred ekranima što dovodi do poremećaja ishrane, ali i drugih nuspojava povezanim sa prečestim korišćenjem ekrana.

- Loša strana prekomernog vremena ispred ekrana, tačnije štetan fizički, kognitivni i društveni uticaj, dobro je poznata. A ako vreme provedeno pred ekranom postane navika za decu i za vreme obroka, to ne samo da povećava ukupnu izloženost ekranima već takođe utiče na dečije prehrambene navike - ističe Markam.

Istraživanje sprovedeno 2018. godine otkrilo je direktnu vezu između vremena provedenog pred ekranom i nezdravog ponašanja u ishrani kod male dece. Prema pomenutoj studiji, vreme provedeno pred ekranom bilo je povezano sa manjim konzumiranjem voća i povrća i povećanim unosom nezdravih grickalica poput čipsa, keksa ili čokolade.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još