PSIHOLOG OBJAŠNJAVA: Kakve posledice na dete ostavljaju svađe roditelja?

Bez obzira na to koliko je zdrav odnos roditelja, tu i tamo sigurno će doći do poneke svađe. Kako objašnjava psiholog Karli Šnajder, nekoliko povremenih nesuglasica obično nisu velika stvar. Zreli razgovori, bez vređanja pokazuju deci kako da se nose sa nesuglasicama na zdrav način.

Međutim, ozbiljniji sukobi definitivno ostavljaju negativne posledice na decu, piše "Very Well Family".

Fizički sukobi, uvrede i emocionalne ucene samo su neke od toksičnih interakcija koje roditelji mogu međusobno da imaju, a koje će dugoročno prouzrokovati emocionalnu štetu njihovom detetu.

Postoje istraživanja koja ukazuju da roditelji koji se svađaju mogu negativno da utiču na dete staro samo šest meseci. Međutim, svađa roditelja ne utiče samo na malu decu, tvrde stručnjaci.

Druge studije pokazuju da sva deca i mladi do 19 godina mogu da budu osetljivi na sukobe među roditeljima. To samo pokazuje da su deca svih uzrasta, od najranijeg detinjstva do rane odrasle dobi, pod uticajem načina na koji se njihovi roditelji nose sa međusobnim razlikama ili razmiricama.

Dugoročni efekti na mentalno zdravlje deteta

Stručnjaci veruju da visokokonfliktne zajednice utiču na mentalno zdravlje deteta na nekoliko načina.

Kao prvo, svađe roditelja mogu da prouzrokuju nesigurnost kod dece. Kako obašnjava psiholog, svađa potkopava dečiji osećaj sigurnosti u pogledu stabilnosti porodice. Mališani koji su izloženi brojnim svađama mogu da brinu o razvodu ili da se pitaju da li su oni krivi za loš odnos između mame i tate.

Isto tako, stalne neprijatne situacije mogu da otežaju osećaj sigurnosti u porodici jer svađe mogu često da budu nepredvidive.

Svađe takođe mogu znatno da utiču na odnos roditelj – dete. Visokokonfliktne situacije su stresne i za roditelje, a roditelj pod stresom možda neće provoditi dovoljno vremena sa svojom decom. Osim toga, to može da utiče na kvalitet odnosa jer roditeljima može da bude teško da pokažu toplinu i privrženost kada su ljuti na drugog roditelja.

Česte svađe takođe stvaraju stresno okruženje. Slušanje čestih ili intenzivnih svađa stresno je za decu, a taj stres može da utiče na njihovu fizičku i psihičku dobrobit, ali i da ometa njihov normalan, zdrav razvoj.

Studija čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Child Development", a koja je proučavala efekat roditeljskog sukoba na decu od vrtića do sedmog razreda, pokazala je da su deca čiji su se roditelji često svađali imala veću verovatnoću da će doživeti depresiju, anksioznost i probleme u ponašanju tokom odrastanja. ali, to nisu jedine negativne posledice.

Šnajder upozorava da kod takve dece često dolazi i do smanjenja kognitivnih funkcija, problema u odnosima sa drugima, problema u ponašanju, poremećaja ishrane i drugih telesnih problema, ali i povećane sklonosti ka porocima.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još