MOLIM TE, IDI KUĆI: Indijska IT firma instalirala program koji zaposlene tera s posla (VIDEO)

Mala IT kompanija u indijskom gradu Indor osmislila je neobičan način kako bi osigurala da njeni zaposleni održe zdravu ravnotežu između posla i privatnog života – instalacijom softvera koji će ih podsetiti kada im je istekla smena i da je vreme da krenu kući.

Softver Softgrid kompjutersa je opremljen sistemom za obaveštavanje koji se pokreće kada se završi smena zaposlenog, upozoravajući ih da će se "sistem isključiti za 10 minuta" i poziva "Molim te idi kući".

- Upozorenje. Tvoja smena se završila. Sistem će se ugasiti za 10 minuta. Molim te, idi kući - piše u poruci.

U kompaniji su se odlučili za ovu meru na osnovu sve većeg broja istraživanja koja dokazuju štetne efekte dugog radnog vremena na fizičko zdravlje i međuljudske odnose zaposlenih širom sveta. Svetska zdravstvena organizacija, na primer, upozorila je još 2021. godine da rad od 55 ili više sati nedeljno povećava rizik od moždanog udara za 35 odsto i za 17 odsto rizik od smrti zbog bolesti srca.

- Smisao ove mere je da se zaposlenima obezbedi dobar balans između posla i privatnog života kako bi mogli da provode vreme sa svojim porodicama i voljenima - naglašava izvršni direktor Ajai Golani.

Kritika Dubej, jedna od 40 zaposlenih u kompaniji, rekla je za "Rojters" da joj je ova mera pomogla da odlazi s posla na vreme i da stigne da obavi obaveze kod kuće.

Izvor: RTS
Foto: Reuters - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još