MINIMALNA STAROSNA GRANICA: U Engleskoj i Velsu stupila na snagu zabrana sklapanja brakova osoba mlađih od 18 godina

U Engleskoj i Velsu stupila je na snagu mera podizanje minimalne starosne granice za sklapanje braka sa 16 na 18 godina, u skladu sa zakonom usvojenim prošle godine za zaštitu maloletnika od prinudnih brakova.

Čak i uz saglasnost roditelja, sada je zabranjeno maloletnom licu da stupi u brak ili sklapa građansku zajednicu. To važi i za verske ili "tradicionalne" ceremonije koje nemaju pravnu vrednost.

Do sada je brak bio dozvoljen sa navršenih 16 godina, pod uslovom da deca imaju roditeljsko odobrenje.

Iako je teško proceniti razmere tog fenomena, pretpostavlja se da su prikrivene mnoge zajednice sklopljene sa maloletnom decom.

Tokom 2021. godine prijavljeno je 118 slučajeva maloletnika Službi za prisilne brakove, odgovornoj za savetovanje i pomoć žrtvama takvih prisilnih zajednica.

Mlade devojke su glavne žrtve. Prema podacima ministarstva pravde, 119 devojaka mlađih od 18 godina bilo je prisilno udato 2018. godine u Engleskoj i Velsu, u poređenju sa 28 tinejdžera.

- Zakon će sada bolje zaštititi ugrožene mlade ljude, suzbijanjem prisilnih brakova u našem društvu - rekao je ministar pravde Dominik Rab.

Licima odgovornim za dogovaranje braka maloletnika preti kazna do sedam godina zatvora.

Izvor: Beta
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još