STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Proleće je na pragu, a sa njim stižu i problemi sa alergijama

Respiratorne infekcije u ovo doba godine su jedan od najčešćih zdravstvenih problema, ali sve više pacijenata se žali na curenje iz nosa, peckanje i grebanje u grlu, crvenilo očiju što je znak da je počela i sezona polenskih alergija.

Doktorka Sanja Dimić Janjić, pomoćnik direktora Klinike za pulmologiju, Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, navodi da je sezona polenskih alergija počela jer je već u februaru krenulo cvetanje drveća što pacijentima osetljivim na njihov polen već stvara probleme.

- Negde u maju se očekuje cvetanje trava, a najveći pik se dostiže cvetanjem korova u avgustu i septembru. Naši pacijenti već znaju da se pripreme za predstojeću sezonu jer postoje dva osnovna postulata. Jedan je da izbegavaju alergene, a drugi je da uzimaju prepisanu terapiju - ističe doktorka.

Naravno, nije jednostavno izbegavati alergene, ali kada je koncentracija polena najveća u toku dana, pacijenti ne bi trebalo da izlaze napolje, da ne provetravaju prostorije i kada dođu spolja da promene garderobu, da se istuširaju, operu kosu i pridržavaju se terapije.

Ovo su sezonske alergije, ali postoje i celogodišnje, počev od nutritivnih agenasa, lekova, ujeda insekata, životinjske dlake, grinja, prašine, plesni, tako da se i za to treba pripremiti.

Simptomi su slični i kod obične, virusne i kod polenske kijavice, zato je važno da pacijenti kojima se prvi put javlja alergija prepoznaju da ukoliko kijavicu prati svrab i crvenilo očiju, svrab nosa, često kijanje, neuobičajena netolerancija na napor, sviranje u grudima, kašalj jer sve su to simptomi koji ukazuju na alergiju.

Alergijska astma

Alergijska astma je takođe čest pratilac alergijskih simptoma i u pitanju je hronično oboljenje koje ukoliko se koristi adekvatna terapija može se dobro kontrolisati i može se ostvariti dobar kvalitet života, napominje dr Sanja Dimić Janjić.

- To su tegobe praćene sviranjem u grudima, otežanog disanja, buđenja noću zbog otežanog disanja, neadekvatne tolerancije na napor shodno godinama i fizičkoj snazi. Naravno, ukoliko su pušači u pitanju, radi se o opstruktivnoj bolesti pluća koja ima slične simptome, ali zato pulmolozi serijom dijagnostičkih testova mogu da postave dijagnozu o čemu se radi - napominje doktorka.

Simptomi jesu dosta slični, ali terapija se razlikuje, kao i način postupanja prema pacijentima.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još